Continuïteit en verandering in eetgewoonten

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 22: Regel 22:
 
Al aan het begin van de beschreven periode deden Nederlanders hun [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''technische kennis en kunde''']] op in het buitenland en dat is nog steeds het geval. Technische ontwikkeling heeft net als kennisontwikkeling een internationaal karakter, maar Nederland speelde daarin een eigen rol, zoals in de voorgaande hoofdstukken over de gevalstudie van [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|'''ingrediënten''']], [[Melk is goed voor elk|'''melk''']], [[Koelen en vriezen|'''koelen en vriezen''']] en snacks is gebleken.  
 
Al aan het begin van de beschreven periode deden Nederlanders hun [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''technische kennis en kunde''']] op in het buitenland en dat is nog steeds het geval. Technische ontwikkeling heeft net als kennisontwikkeling een internationaal karakter, maar Nederland speelde daarin een eigen rol, zoals in de voorgaande hoofdstukken over de gevalstudie van [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|'''ingrediënten''']], [[Melk is goed voor elk|'''melk''']], [[Koelen en vriezen|'''koelen en vriezen''']] en snacks is gebleken.  
  
De academische kennisinfrastructuur rond voedsel is sterk gegroeid, met name in de laatste decennia van de twintigste eeuw, terwijl bedrijven meer zijn gaan investeren in [[Begrippenlijst#R&D|R&D]] dan voorheen. De Nederlandse wetenschappelijke [[Begrippenlijst#knowhow|know how]] op het gebied van de voeding is zelfs exportartikel geworden.  
+
De academische kennisinfrastructuur rond voedsel is sterk gegroeid, met name in de laatste decennia van de twintigste eeuw, terwijl bedrijven meer zijn gaan investeren in [[Begrippenlijst#R&D|R&D]] dan voorheen. De Nederlandse wetenschappelijke [[Begrippenlijst#know-how|know how]] op het gebied van de voeding is zelfs exportartikel geworden.  
  
 
De trend tot uitwisseling en benutting van kennis tussen (onderwijs- en onderzoeks)instituten en bedrijfsleven heeft zich in honderd jaar uitgebreid en [[begrippenlijst#Culmineren|culmineerde]] in de oprichting van het Wageningen Center for Food Sciences (WCFS). Dit R&D-samenwerkingsverband tussen de Landbouwuniversiteit (later: Wageningen Universiteit genaamd), onderzoeksinstellingen als TNO-Voeding en NIZO en bedrijven als Avebe en Cebeco-Handelsraad ging in april 1998 van start met steun van de overheid.  
 
De trend tot uitwisseling en benutting van kennis tussen (onderwijs- en onderzoeks)instituten en bedrijfsleven heeft zich in honderd jaar uitgebreid en [[begrippenlijst#Culmineren|culmineerde]] in de oprichting van het Wageningen Center for Food Sciences (WCFS). Dit R&D-samenwerkingsverband tussen de Landbouwuniversiteit (later: Wageningen Universiteit genaamd), onderzoeksinstellingen als TNO-Voeding en NIZO en bedrijven als Avebe en Cebeco-Handelsraad ging in april 1998 van start met steun van de overheid.  
  
Het doel is kennis en geld voor high tech research te bundelen en zo de internationale innovatieve en concurrentiepositie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie te verstevigen.[[Noten TIN20-3-H10#10-5|<sup>[5]</sup>]] Het WCFS richt zich op de complexe relatie tussen voeding en (on)gezondheid, bijvoorbeeld de problematiek van hart- en vaatziekten, kanker en infectieziekten. Een andere onderzoekslijn betreft de ontwikkeling van door consumenten [[Biotechnologie en functional foods|'''gewenste gezonde'' ]] en aantrekkelijke (verse) voedingsmiddelen. Wageningen presenteert zich zo als de Food Valley van Nederland.  
+
Het doel is kennis en geld voor high tech research te bundelen en zo de internationale innovatieve en concurrentiepositie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie te verstevigen.[[Noten TIN20-3-H10#10-5|<sup>[5]</sup>]] Het WCFS richt zich op de complexe relatie tussen voeding en (on)gezondheid, bijvoorbeeld de problematiek van hart- en vaatziekten, kanker en infectieziekten. Een andere onderzoekslijn betreft de ontwikkeling van door consumenten [[Biotechnologie en functional foods|'''gewenste gezonde''']] en aantrekkelijke (verse) voedingsmiddelen. Wageningen presenteert zich zo als de Food Valley van Nederland.  
  
  

Versie op 17 apr 2008 15:10