De moderne voedselvoorziening

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
  
  
Voedingsmiddelen hebben doorgaans een groot aantal mechanische, fysische en chemische bewerkingen ondergaan. Aardappelen worden versneden tot frites, spaghetti in de vorm geperst, melk wordt [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|gepasteuriseerd]] en [[Begrippenlijst# Homogeen|gehomogeniseerd]], koffie gevriesdroogd, [[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine|'''margarine''']] door vetharding uit plantaardige oliën gewonnen, en zo meer. Een keur aan machines en apparaten staat hiervoor ter beschikking, aangedreven door elektro- en dieselmotoren. De productie is meestal grootschalig en kent een grote arbeidsdeling. De arbeidstaken kunnen uiteenlopen van hoogwaardig onderzoek, waarvoor een academische opleiding is vereist, tot laagwaardig, ongeschoold sjouwwerk.  
+
Voedingsmiddelen hebben doorgaans een groot aantal mechanische, [[Begrippenlijst#Fysisch|fysische]] en [[Begrippenlijst#Chemisch|chemische]] bewerkingen ondergaan. Aardappelen worden versneden tot frites, spaghetti in de vorm geperst, melk wordt [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|gepasteuriseerd]] en [[Begrippenlijst# Homogeen|gehomogeniseerd]], koffie gevriesdroogd, [[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine|'''margarine''']] door vetharding uit plantaardige oliën gewonnen, en zo meer. Een keur aan machines en apparaten staat hiervoor ter beschikking, aangedreven door elektro- en dieselmotoren. De productie is meestal grootschalig en kent een grote arbeidsdeling. De arbeidstaken kunnen uiteenlopen van hoogwaardig onderzoek, waarvoor een academische opleiding is vereist, tot laagwaardig, ongeschoold sjouwwerk.  
  
  

Versie op 17 apr 2008 17:13