Molenbedrijf en meelfabriek

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 25: Regel 25:
 
Hetzelfde gold voor de windroos op de molenkap waarmee de molen zich automatisch in de wind zette en de regulateur van de molenstenen. Deze uitvinding gaf een meer constante draaibeweging aan de loper en regelde de maaldruk. Zij betekende bovendien een bescheiden arbeidsbesparing, daar de regeling door de molenaar met de steenlichter verviel. Van toepassing in Nederland werd nergens melding gemaakt.
 
Hetzelfde gold voor de windroos op de molenkap waarmee de molen zich automatisch in de wind zette en de regulateur van de molenstenen. Deze uitvinding gaf een meer constante draaibeweging aan de loper en regelde de maaldruk. Zij betekende bovendien een bescheiden arbeidsbesparing, daar de regeling door de molenaar met de steenlichter verviel. Van toepassing in Nederland werd nergens melding gemaakt.
  
De basis voor de sterke positie van het windmolenbedrijf is in het voorgaande aangegeven. Het was economisch nog redelijk rendabel tot ver in de negentiende eeuw in vergelijking met de stoommolen. Het was hecht verankerd in de lokale infrastructuur met kleinschalige graanverbouwing en kleinschalige broodproduktie. Het leverde tevens een eindprodukt dat aansloot bij het consumptiepatroon ter plaatse. Het [[Meel en gezondheid|'''rogge  en tarwebrood''']] van ongebuild of enigszins [[Begrippenlijst#Buil|gebuild]] meel had de voorkeur in het grootste deel van Nederland. Wittebrood van fijne bloem - vooral het domein van de meel- (en brood) fabrieken - werd hoofdzakelijk in het westen, zuid westen en in de grotere steden gegeten.[[Noten TIN19-1-H3#3-110|<sup>[110]</sup>]]
+
De basis voor de sterke positie van het windmolenbedrijf is in het voorgaande aangegeven. Het was economisch nog redelijk [[Begrippenlijst #Rendabel|rendabel]] tot ver in de negentiende eeuw in vergelijking met de stoommolen. Het was hecht verankerd in de lokale infrastructuur met kleinschalige graanverbouwing en kleinschalige broodproduktie. Het leverde tevens een eindprodukt dat aansloot bij het consumptiepatroon ter plaatse. Het [[Meel en gezondheid|'''rogge  en tarwebrood''']] van ongebuild of enigszins [[Begrippenlijst#Buil|gebuild]] meel had de voorkeur in het grootste deel van Nederland. Wittebrood van fijne bloem - vooral het domein van de meel- (en brood) fabrieken - werd hoofdzakelijk in het westen, zuid westen en in de grotere steden gegeten.[[Noten TIN19-1-H3#3-110|<sup>[110]</sup>]]
 
[[Afbeelding:Meelfabriek_Middelburg_2.jpg|thumb|360px|left|Meelfabriek te Middelburg. Exterieur ca. 1890]]
 
[[Afbeelding:Meelfabriek_Middelburg_2.jpg|thumb|360px|left|Meelfabriek te Middelburg. Exterieur ca. 1890]]
  

Huidige versie van 21 apr 2008 om 19:49