Opkomst van grootschalige productie en distributie
Van Techniek in Nederland
Regel 4: | Regel 4: | ||
− | Verder waren er technieken gericht op het conserveren. Hiertoe behoorden onder meer diverse vormen van drogen, het toevoegen van conserveermiddelen, [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|pasteuriseren]] en [[Begrippenlijst#Steriliseren|steriliseren]], en koel- en vriestechnieken. Tot slot werden voedingsstoffen getransformeerd naar gewenste producten door te branden (koffie), te bakken (brood), te [[Begrippenlijst#Ferment|fermenteren]] (kaas) of door bijvoorbeeld bewerking met [[ | + | Verder waren er technieken gericht op het conserveren. Hiertoe behoorden onder meer diverse vormen van drogen, het toevoegen van conserveermiddelen, [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|pasteuriseren]] en [[Begrippenlijst#Steriliseren|steriliseren]], en koel- en vriestechnieken. Tot slot werden voedingsstoffen getransformeerd naar gewenste producten door te branden (koffie), te bakken (brood), te [[Begrippenlijst#Ferment|fermenteren]] (kaas) of door bijvoorbeeld bewerking met [[Gist, zetmelen en enzymen|'''enzym''']] en [[Biotechnologie en functional foods|'''gentechnologie''']]. |
De belangrijkste vernieuwingen vonden plaats in het buitenland, maar Nederland had weinig moeite om deze op een adequate wijze te adopteren. De voedingssector was hierin niet de enige. Ook andere technische domeinen zoals de textiel, de chemie en de machinefabricage leunden sterk op de internationale, technische dynamiek. | De belangrijkste vernieuwingen vonden plaats in het buitenland, maar Nederland had weinig moeite om deze op een adequate wijze te adopteren. De voedingssector was hierin niet de enige. Ook andere technische domeinen zoals de textiel, de chemie en de machinefabricage leunden sterk op de internationale, technische dynamiek. | ||