Toenemende complexiteit van de voedingsmiddelenketen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 4: Regel 4:
 
De voedingsmiddelenketen werd in de loop van de laatste anderhalve eeuw steeds complexer. Zo was er sprake van een verlenging van de keten, dat wil zeggen een toename van het aantal schakels tussen producent en consument en van de geografische afstand tussen de schakels. Bovendien werd de keten [[Begrippenlijst#Differentiatie|gedifferentieerder]]. Iedere schakel splitste zich op in uiteenlopende bewerkingsactiviteiten. De voedings- en genotmiddelenindustrie bestaat tegenwoordig uit zestien bedrijfstakken, onderverdeeld in veertig sectoren. Er bestaan banden met de landbouw in eigen land (eveneens opgedeeld in gespecialiseerde sectoren), maar tevens met plantages elders in de wereld, bijvoorbeeld voor de afname van oliehoudende zaden. Daarnaast is de voedingsindustrie verstrengeld geraakt met de [[Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven|'''chemische industrie''']] (bijvoorbeeld voor de afname van kleur-, geur- en smaakstoffen, maar ook met de [[Blik, glas en papier|'''metaalverwerkende industrie''']] (onder andere voor de afname van blikken), met de [[De beginjaren van koeling van levensmiddelen|'''machine-industrie''']] (bijvoorbeeld voor de afname van koelinstallaties) en zo meer. Verder zijn ook veilingen, transportbedrijven, groothandelaren, grootwinkelbedrijven, afvalverwerkende bedrijven en andere typen bedrijven zeer nauw met de voedingsmiddelenindustrie verbonden.
 
De voedingsmiddelenketen werd in de loop van de laatste anderhalve eeuw steeds complexer. Zo was er sprake van een verlenging van de keten, dat wil zeggen een toename van het aantal schakels tussen producent en consument en van de geografische afstand tussen de schakels. Bovendien werd de keten [[Begrippenlijst#Differentiatie|gedifferentieerder]]. Iedere schakel splitste zich op in uiteenlopende bewerkingsactiviteiten. De voedings- en genotmiddelenindustrie bestaat tegenwoordig uit zestien bedrijfstakken, onderverdeeld in veertig sectoren. Er bestaan banden met de landbouw in eigen land (eveneens opgedeeld in gespecialiseerde sectoren), maar tevens met plantages elders in de wereld, bijvoorbeeld voor de afname van oliehoudende zaden. Daarnaast is de voedingsindustrie verstrengeld geraakt met de [[Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven|'''chemische industrie''']] (bijvoorbeeld voor de afname van kleur-, geur- en smaakstoffen, maar ook met de [[Blik, glas en papier|'''metaalverwerkende industrie''']] (onder andere voor de afname van blikken), met de [[De beginjaren van koeling van levensmiddelen|'''machine-industrie''']] (bijvoorbeeld voor de afname van koelinstallaties) en zo meer. Verder zijn ook veilingen, transportbedrijven, groothandelaren, grootwinkelbedrijven, afvalverwerkende bedrijven en andere typen bedrijven zeer nauw met de voedingsmiddelenindustrie verbonden.
  
Het produceren van voedingsmiddelen in een lange en complexe keten leidde op den duur tot een vertrouwensbreuk tussen consument en producent. Hoe wist de consument nog dat hij waar voor zijn geld kreeg? Hoe kon hij erop vertrouwen dat er niet geknoeid was met zijn voeding?  
+
Het produceren van voedingsmiddelen in een lange en complexe keten leidde op den duur tot een [[Onbehagen onder de consumenten over de samenstelling van voedsel|'''vertrouwensbreuk tussen consument en producent''']]. Hoe wist de consument nog dat hij waar voor zijn geld kreeg? Hoe kon hij erop vertrouwen dat er niet geknoeid was met zijn voeding?  
Als het om onschuldig gesjoemel ging, bijvoorbeeld om de toevoeging van water aan melk, dan kon hij zich bekocht voelen. Problematisch werd de kwestie echter als het ging om toevoeging van schadelijke, ja zelfs giftige stoffen of om de verkoop van bedorven producten. Dan was de volksgezondheid in het geding. Zo kon het verdunnen van de melk ook gebeuren met vervuild putwater, gemengd met roet en andere stoffen om een gelige kleur te verkrijgen en zo de vervalsing te verhullen.  
+
Als het om onschuldig gesjoemel ging, bijvoorbeeld om de toevoeging van water aan melk, dan kon hij zich bekocht voelen. Problematisch werd de kwestie echter als het ging om [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' toevoeging van schadelijke, ja zelfs giftige stoffen]] of om de verkoop van bedorven producten. Dan was de volksgezondheid in het geding. Zo kon het verdunnen van de melk ook gebeuren met vervuild putwater, gemengd met roet en andere stoffen om een gelige kleur te verkrijgen en zo de vervalsing te verhullen.  
  
 
Dergelijke praktijken kwamen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw in toenemende mate voor. Zo steeg het vleesgebruik en daarmee ook het gebruik van bedorven en besmet vlees, met als gevolg een toenemende kans op [[Begrippenlijst#Tubercolose|tuberculose]] en andere ziekten. Een ander voorbeeld: in Amsterdam werden vrolijk [[Geur- en smaakstoffen|'''gekleurde snoepjes''']] verkocht, waarvan het rood afkomstig was van menie, het groen van arsenigzure koperoxide en het geel van [[Begrippenlijst#Chromaatgeel|chromaatgeel]].   
 
Dergelijke praktijken kwamen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw in toenemende mate voor. Zo steeg het vleesgebruik en daarmee ook het gebruik van bedorven en besmet vlees, met als gevolg een toenemende kans op [[Begrippenlijst#Tubercolose|tuberculose]] en andere ziekten. Een ander voorbeeld: in Amsterdam werden vrolijk [[Geur- en smaakstoffen|'''gekleurde snoepjes''']] verkocht, waarvan het rood afkomstig was van menie, het groen van arsenigzure koperoxide en het geel van [[Begrippenlijst#Chromaatgeel|chromaatgeel]].   

Versie op 18 apr 2008 09:40