Toenemende complexiteit van de voedingsmiddelenketen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 5: Regel 5:
  
 
Het produceren van voedingsmiddelen in een lange en complexe keten leidde op den duur tot een [[Onbehagen onder de consumenten over de samenstelling van voedsel|'''vertrouwensbreuk tussen consument en producent''']]. Hoe wist de consument nog dat hij waar voor zijn geld kreeg? Hoe kon hij erop vertrouwen dat er niet geknoeid was met zijn voeding?  
 
Het produceren van voedingsmiddelen in een lange en complexe keten leidde op den duur tot een [[Onbehagen onder de consumenten over de samenstelling van voedsel|'''vertrouwensbreuk tussen consument en producent''']]. Hoe wist de consument nog dat hij waar voor zijn geld kreeg? Hoe kon hij erop vertrouwen dat er niet geknoeid was met zijn voeding?  
Als het om onschuldig gesjoemel ging, bijvoorbeeld om de toevoeging van water aan melk, dan kon hij zich bekocht voelen. Problematisch werd de kwestie echter als het ging om [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' toevoeging van schadelijke, ja zelfs giftige stoffen]] of om de verkoop van bedorven producten. Dan was de volksgezondheid in het geding. Zo kon het verdunnen van de melk ook gebeuren met vervuild putwater, gemengd met roet en andere stoffen om een gelige kleur te verkrijgen en zo de vervalsing te verhullen.  
+
Als het om onschuldig gesjoemel ging, bijvoorbeeld om de toevoeging van water aan melk, dan kon hij zich bekocht voelen. Problematisch werd de kwestie echter als het ging om [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' toevoeging van schadelijke, ja zelfs giftige stoffen''']] of om de verkoop van bedorven producten. Dan was de volksgezondheid in het geding. Zo kon het verdunnen van de melk ook gebeuren met vervuild putwater, gemengd met roet en andere stoffen om een gelige kleur te verkrijgen en zo de vervalsing te verhullen.  
  
 
Dergelijke praktijken kwamen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw in toenemende mate voor. Zo steeg het vleesgebruik en daarmee ook het gebruik van bedorven en besmet vlees, met als gevolg een toenemende kans op [[Begrippenlijst#Tubercolose|tuberculose]] en andere ziekten. Een ander voorbeeld: in Amsterdam werden vrolijk [[Geur- en smaakstoffen|'''gekleurde snoepjes''']] verkocht, waarvan het rood afkomstig was van menie, het groen van arsenigzure koperoxide en het geel van [[Begrippenlijst#Chromaatgeel|chromaatgeel]].   
 
Dergelijke praktijken kwamen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw in toenemende mate voor. Zo steeg het vleesgebruik en daarmee ook het gebruik van bedorven en besmet vlees, met als gevolg een toenemende kans op [[Begrippenlijst#Tubercolose|tuberculose]] en andere ziekten. Een ander voorbeeld: in Amsterdam werden vrolijk [[Geur- en smaakstoffen|'''gekleurde snoepjes''']] verkocht, waarvan het rood afkomstig was van menie, het groen van arsenigzure koperoxide en het geel van [[Begrippenlijst#Chromaatgeel|chromaatgeel]].   

Versie op 18 apr 2008 09:40