Volksdrank en genotmiddel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 10: Regel 10:
 
[[Afbeelding:TIN19_blz170.jpg|thumb|right|400px|De smaak]]
 
[[Afbeelding:TIN19_blz170.jpg|thumb|right|400px|De smaak]]
  
De zestiende en een deel van de zeventiende eeuw gelden als het gouden tijdvak voor de brouwers. Bier was de volksdrank bij uitstek, die in verschillende variëteiten de hele dag door werd geconsumeerd. Het lichte of scharrebier met een alcoholpercentage van enkele procenten was de drank voor de gewone man. Dit dunne bier werd ook door oudere kinderen gedronken - de jongsten kregen meestal melk of karnemelk - en stond op het menu in wees- en ziekenhuizen. Ook arbeiders op hun werk en zeelieden op de vloot kregen het voorgezet.  
+
De zestiende en een deel van de zeventiende eeuw gelden als het gouden tijdvak voor de brouwers. Bier was de volksdrank bij uitstek, die in verschillende variëteiten de hele dag door werd geconsumeerd. Het lichte of scharrebier met een alcoholpercentage van enkele procenten was de drank voor de gewone man. Dit dunne bier werd ook door oudere kinderen gedronken - de jongsten kregen meestal [[De verwerking van koemelk tot consumptiemelk|'''melk of karnemelk''']] - en stond op het menu in wees- en ziekenhuizen. Ook arbeiders op hun werk en zeelieden op de vloot kregen het voorgezet.  
  
 
De schattingen over de consumptie per [[begrippenlijst#Hoofd-van-de-bevolking|hoofd van de bevolking]] lopen uiteen van 250 tot 400 liter per jaar. Ter vergelijking: in Nederland wordt tegenwoordig ongeveer 85 liter per jaar per hoofd van de bevolking gedronken.  
 
De schattingen over de consumptie per [[begrippenlijst#Hoofd-van-de-bevolking|hoofd van de bevolking]] lopen uiteen van 250 tot 400 liter per jaar. Ter vergelijking: in Nederland wordt tegenwoordig ongeveer 85 liter per jaar per hoofd van de bevolking gedronken.  

Huidige versie van 23 apr 2008 om 15:07