De kwaliteit van de consumptiemelk
Van Techniek in Nederland
Regel 9: | Regel 9: | ||
− | [[Afbeelding:05_G357_V_6_8.JPG|thumb|450px|left|Om de drinkmelkconsumptie in de jaren twintig omhoog te krijgen probeerde de zuivelindustrie dat met o.a. dit vloeiblad te beïnvloeden.]]Dergelijke kwaliteitscontroles waren noodzakelijk; de productie van consumptiemelk was bacteriologisch gezien vol risico’s. Bacteriologische besmetting van melk door ondeugdelijke pasteurisatie en sterilisatie kwam regelmatig voor.[[Noten TIN20-3-H6#6-14|<sup>[14]</sup>]] Pasteuriseren, steriliseren of koken van melk was noodzakelijk omdat de Nederlandse veestapel tot 1956 niet tuberculosevrij was.[[Noten TIN20-3-H6#6-15|<sup>[15]</sup>]]Ook de [[begrippenlijst#Tyfus| | + | [[Afbeelding:05_G357_V_6_8.JPG|thumb|450px|left|Om de drinkmelkconsumptie in de jaren twintig omhoog te krijgen probeerde de zuivelindustrie dat met o.a. dit vloeiblad te beïnvloeden.]]Dergelijke kwaliteitscontroles waren noodzakelijk; de productie van consumptiemelk was bacteriologisch gezien vol risico’s. Bacteriologische besmetting van melk door ondeugdelijke pasteurisatie en sterilisatie kwam regelmatig voor.[[Noten TIN20-3-H6#6-14|<sup>[14]</sup>]] [[Keuze tussen alternatieven|'''Pasteuriseren, steriliseren of koken van melk''']] was noodzakelijk omdat de Nederlandse veestapel tot 1956 niet tuberculosevrij was.[[Noten TIN20-3-H6#6-15|<sup>[15]</sup>]]Ook de [[begrippenlijst#Tyfus| |
tyfus]] [[begrippenlijst#Bacil| | tyfus]] [[begrippenlijst#Bacil| | ||
bacil]] kon zich via melk verspreiden. Het melken en de behandeling van melkbussen waren vaak bronnen van besmetting, maar ook tijdens het transport van de melk liet de hygiëne vaak te wensen over. Een tijdgenoot somde de gebreken op van de verkooppunten, de melkslijters: ''‘onvoldoende privaatinrichtingen, het aanwezig zijn van een mestvaalt, het houden van konijnen, slaapplaatsen in den winkel, stank, putten zonder afsluitdeksel’'' enzovoort.[[Noten TIN20-3-H6#6-16|<sup>[16]</sup>]] De overheid adviseerde de burgers daarom alle melk, ook de gepasteuriseerde, voor gebruik te koken. | bacil]] kon zich via melk verspreiden. Het melken en de behandeling van melkbussen waren vaak bronnen van besmetting, maar ook tijdens het transport van de melk liet de hygiëne vaak te wensen over. Een tijdgenoot somde de gebreken op van de verkooppunten, de melkslijters: ''‘onvoldoende privaatinrichtingen, het aanwezig zijn van een mestvaalt, het houden van konijnen, slaapplaatsen in den winkel, stank, putten zonder afsluitdeksel’'' enzovoort.[[Noten TIN20-3-H6#6-16|<sup>[16]</sup>]] De overheid adviseerde de burgers daarom alle melk, ook de gepasteuriseerde, voor gebruik te koken. |