Techniek in Nederland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Leerlingen van SG Spieringshoek overhandigen een exemplaar uit de TIN-20 serie aan de Koningin.
De twintigste eeuw bracht ons land de computer, antibiotica, neonlicht en kernenergie. Met de Afsluitdijk en de Deltawerken werden grote waterbouwkundige prestaties geleverd. Maar nu de eeuw is afgesloten, lijkt het alsof wij te vroeg hebben gejuicht: grote ingrepen blijken nodig om de schade aan de natuur op te vangen, die de vorige en onze generaties hebben aangericht. De serie Techniek in Nederland in de twintigste eeuw maakt de balans op van de modernisering van de Nederlandse samenleving, met haar kansen en speerpunten, verworvenheden en risico's.

TIN-20 (Techniek in Nederland in de Twintigste eeuw) bestaat uit veertien thematische onderzoeksclusters waarin grote technische systemen centraal staan. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in zeven boeken.

Het project met als resultaat deze site is opgezet om de serie TIN-20 te digitaliseren en te actualiseren. Daardoor wordt TIN-20 toegankelijk voor een groot publiek, met name voor leerlingen uit de hogere leerjaren van het voortgezet onderwijs.
Verkeer op de invalsweg van Den Haag.
Februari 2006 is door de initiatiefnemers, SG Spieringshoek en de Stichting Historie der Techniek, besloten om met de onderwerpen transport en mobiliteit te beginnen, een voor velen boeiend onderwerp. In het cursusjaar 2006 - 2007 volgt een pilotproject door de Stichting Historie der Techniek (SHT) in samenwerking met de scholengemeenschap Spieringshoek te Schiedam, de Technische Universiteit Eindhoven en het ECMD, waarbij deze website als informatiebron voor profielwerkstukken en praktische opdrachten worden gebruikt.


Onderwerpen

Transport in de 19e eeuw

Landbouw en voeding in de 19e eeuw

Transport en mobiliteit in de 20e eeuw

Voeding in de 20e eeuw


Noten, begrippen en opdrachten