Vernieuwing uit Engeland
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | [[Afbeelding:Breda_Smiths&Co_Stoommouterij_1885.jpg|thumb|left|380px|Inzending wereldtentoonstelling van Smits & Co]]Engeland was in de achttiende en een deel van de negentiende eeuw de bakermat van enkele belangrijke, deels technische vernieuwingen op het terrein van de bierbereiding. | + | [[Afbeelding:Breda_Smiths&Co_Stoommouterij_1885.jpg|thumb|left|380px|Inzending wereldtentoonstelling van Smits & Co]]Engeland was in de achttiende en een deel van de negentiende eeuw de [[begrippenlijst#Bakermat|bakermat]] van enkele belangrijke, deels technische vernieuwingen op het terrein van de bierbereiding. |
Regel 21: | Regel 21: | ||
− | Al spoedig nadat in 1784 de eerste stoommachines in de Londense brouwerijen van H. Goodwyn en S. Whitbread waren geïnstalleerd, bleek dat zij goed voldeden. Niet alleen werkten zij goedkoper dan de paarden, maar ook waren geen grote veranderingen aan de aan te drijven werktuigen nodig.[[Noten TIN19-1-H6#6-19|<sup>[19]</sup>]] Tussen 1790 en 1800 werden de mogelijkheden tot toepassing van de stoommachines zodanig uitgebreid, dat naast het oppompen van water, het malen van mout en het van de ene naar de andere ketel pompen van bier ook het roeren van de [[begrippenlijst#Wort|wort]] machinaal kon gebeuren. | + | Al spoedig nadat in 1784 de eerste [[Begrippenlijst#Stoommachine|stoommachines]] in de Londense brouwerijen van H. Goodwyn en S. Whitbread waren geïnstalleerd, bleek dat zij goed voldeden. Niet alleen werkten zij goedkoper dan de paarden, maar ook waren geen grote veranderingen aan de aan te drijven werktuigen nodig.[[Noten TIN19-1-H6#6-19|<sup>[19]</sup>]] Tussen 1790 en 1800 werden de mogelijkheden tot toepassing van de stoommachines zodanig uitgebreid, dat naast het oppompen van water, het malen van mout en het van de ene naar de andere ketel pompen van bier ook het roeren van de [[begrippenlijst#Wort|wort]] machinaal kon gebeuren. |
Tevens ging men het hete water gebruiken om de bierketels mee schoon te maken. Toen het mogelijk was de temperatuur nauwkeurig te regelen werd stoom bovendien toegepast om de ketels te verwarmen. In het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle werkzaamheden in bierbrouwerijen die daarvoor in aanmerking kwamen met een stoommachine gemechaniseerd. | Tevens ging men het hete water gebruiken om de bierketels mee schoon te maken. Toen het mogelijk was de temperatuur nauwkeurig te regelen werd stoom bovendien toegepast om de ketels te verwarmen. In het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle werkzaamheden in bierbrouwerijen die daarvoor in aanmerking kwamen met een stoommachine gemechaniseerd. |