Van ambacht naar industrie
Van Techniek in Nederland
Regel 16: | Regel 16: | ||
− | Aan het eind van de jaren vijftig en vooral in de loop van de jaren zestig en zeventig kwam een proces van [[ | + | Aan het eind van de jaren vijftig en vooral in de loop van de jaren zestig en zeventig kwam een proces van [[Smaak en kwaliteit|'''innovatie''']] in de Nederlandse brouwwereld op gang. In de eerste plaats ging het hierbij om de toepassing van stoomkracht en -warmte, waarbij enkele grotere bedrijven in de westelijke provincies het voortouw namen. Althans voor het westen fungeerden de brouwerijen in Groot-Brittannië hierbij waarschijnlijk als voorbeeld. Van groot belang bij deze ontwikkeling waren de daling van de steenkoolprijzen en het goedkoper worden van de stoommachines. |
Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de ondergistende methode en de daarmee verbonden introductie van koelapparatuur - vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig. | Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de ondergistende methode en de daarmee verbonden introductie van koelapparatuur - vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig. |