De reincultuur

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 40: Regel 40:
 
Het in januari 1886 in gebruik genomen Heineken-laboratorium was overigens veel beperkter van opzet dan het voorbeeld uit Kopenhagen. Feltmann was weliswaar gewonnen voor een wetenschappelijke benadering van de gistproblematiek, maar hij lette er scherp op, dat Elion zich in de eerste plaats bezighield met onderzoek, waarvan de resultaten direct verband hielden met brouwpraktijk. Zijn opstelling zou tot nogal wat spanningen tussen de scheikundige en hem leiden, vooral omdat Elion ook graag algemeen wetenschappelijk onderzoek deed.[[Noten TIN19-1-H6#6-110|<sup>[110]</sup>]]  
 
Het in januari 1886 in gebruik genomen Heineken-laboratorium was overigens veel beperkter van opzet dan het voorbeeld uit Kopenhagen. Feltmann was weliswaar gewonnen voor een wetenschappelijke benadering van de gistproblematiek, maar hij lette er scherp op, dat Elion zich in de eerste plaats bezighield met onderzoek, waarvan de resultaten direct verband hielden met brouwpraktijk. Zijn opstelling zou tot nogal wat spanningen tussen de scheikundige en hem leiden, vooral omdat Elion ook graag algemeen wetenschappelijk onderzoek deed.[[Noten TIN19-1-H6#6-110|<sup>[110]</sup>]]  
  
In de loop van het eerste jaar van zijn aanstelling slaagde Elion erin een op enkele punten verbeterd model van Hansens kweekapparaat te construeren. Hierin wist hij een tweetal zuivere [[begrippenlijst#Giststam|giststammen]] te kweken (hbm-gist A en D), waarmee in het najaar van 1886 het 'eerste wetenschappelijk vervaardigde' bier van Heineken werd gebrouwen. Dit eerste brouwsel was bestemd voor de Franse markt, maar daar werd het aanvankelijk door de importeur niet goed bevonden. Het zou onder meer te zwak van smaak zijn. Later werd dit oordeel positiever.
+
In de loop van het eerste jaar van zijn aanstelling slaagde Elion erin een op enkele punten verbeterd model van Hansens kweekapparaat te construeren. Hierin wist hij een tweetal zuivere [[begrippenlijst#Giststammen|giststammen]] te kweken (hbm-gist A en D), waarmee in het najaar van 1886 het 'eerste wetenschappelijk vervaardigde' bier van Heineken werd gebrouwen. Dit eerste brouwsel was bestemd voor de Franse markt, maar daar werd het aanvankelijk door de importeur niet goed bevonden. Het zou onder meer te zwak van smaak zijn. Later werd dit oordeel positiever.
  
 
Na de Carlsbergbrouwerij van Jacobsen was Heineken het tweede bedrijf waar de reincultuur op grote schaal werd toegepast. De door Elion gekweekte gist was bovendien van goede kwaliteit. Tot in het begin van de jaren negentig leverde het laboratorium van de Rotterdamse brouwerij dan ook grote hoeveelheden van deze grondstof aan bedrijven in Duitsland (ondermeer elf in München, dertien in Dortmund en zes in Hamburg), Oostenrijk, Frankrijk en België, maar eveneens aan de Deense Carlsberg- en Tuborgbrouwerijen. Aan enkele Duitse brouwers verkocht Elion verder zijn verbeterde kweekapparatuur.[[Noten TIN19-1-H6#6-111|<sup>[11]</sup>]]  
 
Na de Carlsbergbrouwerij van Jacobsen was Heineken het tweede bedrijf waar de reincultuur op grote schaal werd toegepast. De door Elion gekweekte gist was bovendien van goede kwaliteit. Tot in het begin van de jaren negentig leverde het laboratorium van de Rotterdamse brouwerij dan ook grote hoeveelheden van deze grondstof aan bedrijven in Duitsland (ondermeer elf in München, dertien in Dortmund en zes in Hamburg), Oostenrijk, Frankrijk en België, maar eveneens aan de Deense Carlsberg- en Tuborgbrouwerijen. Aan enkele Duitse brouwers verkocht Elion verder zijn verbeterde kweekapparatuur.[[Noten TIN19-1-H6#6-111|<sup>[11]</sup>]]  

Huidige versie van 5 apr 2008 om 12:59