Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel
Van Techniek in Nederland
Regel 39: | Regel 39: | ||
Deze ontwikkeling was ook een uiting van de emancipatie van vele nieuwe professies en disciplines, die elk de [[begrippenlijst#Competentie|competentie]] op hun eigen terrein van voedsel en voeding wilden veroveren, bewijzen en behouden. Met de creatie van de kennis en techniek vond tegelijkertijd de maatschappelijke toepassing en [[begrippenlijst#Diffusue|diffusie]] plaats. | Deze ontwikkeling was ook een uiting van de emancipatie van vele nieuwe professies en disciplines, die elk de [[begrippenlijst#Competentie|competentie]] op hun eigen terrein van voedsel en voeding wilden veroveren, bewijzen en behouden. Met de creatie van de kennis en techniek vond tegelijkertijd de maatschappelijke toepassing en [[begrippenlijst#Diffusue|diffusie]] plaats. | ||
− | Melk was niet voor niets het eerste voedingsmiddel waarvoor de Codex regels gaf: net als vlees leverde deze grondstof de meeste kwaliteitsproblemen op. Het streven naar een zuivere kwaliteit had echter ook nadelen. Zuiverheid bracht veranderingen in smaak en kleur teweeg. Door Begrippenlijst#Steriliseren|sterilisatie]] werd melk onappetijtelijk bruin; [[begrippenlijst#Homogeniseren|homogenisering]] hielp wel iets, maar het resultaat was verre van ideaal, waardoor steeds nieuwe problemen opdoken.[[Noten TIN20-3-H2#2-85|<sup>[85]</sup>]] | + | Melk was niet voor niets het eerste voedingsmiddel waarvoor de Codex regels gaf: net als vlees leverde deze grondstof de meeste kwaliteitsproblemen op. Het streven naar een zuivere kwaliteit had echter ook nadelen. Zuiverheid bracht veranderingen in smaak en kleur teweeg. Door [[Begrippenlijst#Steriliseren|sterilisatie]] werd melk onappetijtelijk bruin; [[begrippenlijst#Homogeniseren|homogenisering]] hielp wel iets, maar het resultaat was verre van ideaal, waardoor steeds nieuwe problemen opdoken.[[Noten TIN20-3-H2#2-85|<sup>[85]</sup>]] |