Prelude op de consumptiemaatschappij
Van Techniek in Nederland
Regel 24: | Regel 24: | ||
Het assortiment breidde zich in deze periode niet alleen sterk uit, maar veranderde ook van samenstelling: er kwamen nieuwe producten bij en bestaande verdwenen. Ook de producten zelf veranderden van samenstelling. Hetzelfde assortiment kwam beschikbaar over heel Nederland. Er ontstond een uniform maaltijdenpatroon. Er was een voortgaande groei van de consumptieve vraag. De voedingsmiddelenketen waarin dit nieuwe assortiment werd geproduceerd, veranderde ook sterk. | Het assortiment breidde zich in deze periode niet alleen sterk uit, maar veranderde ook van samenstelling: er kwamen nieuwe producten bij en bestaande verdwenen. Ook de producten zelf veranderden van samenstelling. Hetzelfde assortiment kwam beschikbaar over heel Nederland. Er ontstond een uniform maaltijdenpatroon. Er was een voortgaande groei van de consumptieve vraag. De voedingsmiddelenketen waarin dit nieuwe assortiment werd geproduceerd, veranderde ook sterk. | ||
− | De keten werd langer en complexer. De verlenging van de keten leidde tot het ontstaan van een kloof tussen productie en consumptie, die vervolgens werd overbrugd en gereguleerd door het ontstaan van een gedifferentieerd middenveld. Het controleregime waarin wetenschap en overheid bederf en vervalsing te lijf gingen, breidde zich uit. [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Kwaliteit van het voedsel''']] bleef desondanks een probleem, juist ook door de doorgaande ketenverlenging en schaalvergroting. | + | De keten werd langer en complexer. De verlenging van de keten leidde tot het ontstaan van een kloof tussen productie en consumptie, die vervolgens werd overbrugd en gereguleerd door het ontstaan van een gedifferentieerd middenveld. Het controleregime waarin wetenschap en overheid bederf en vervalsing te lijf gingen, breidde zich uit. [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Kwaliteit van het voedsel''']] bleef desondanks een probleem, juist ook door de doorgaande ketenverlenging en schaalvergroting. Conservering van levensmiddelen werd in deze periode dan ook een belangrijk terrein voor technische ontwikkeling. Verder werd de wetenschap ingezet om de gewenste kwaliteit te definiëren en vervolgens te bereiken. |