Wetenschap en de definitie van kwaliteit

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 16: Regel 16:
 
Met het in werking treden van de Nijverheidswet in 1921 kwam het landbouwhuishoudonderwijs onder het ministerie van Onderwijs te vallen in plaats van onder dat van Landbouw. De wet regelde drie akten voor leraressen: huishoudelijk werk en wasbehandeling, koken en voedingsleer, en landbouwhuishoudonderwijs. Vooral het laatste type onderwijs had een bijzonder belangrijke invloed op boerinnen en andere plattelandsvrouwen in hun omgang met voedsel. In deze periode omvatte de opleiding veel meer dan koken alleen en betrof ook productie en verduurzaming.[[Noten TIN20-3-H3#3-9|<sup>[9]</sup>]]  
 
Met het in werking treden van de Nijverheidswet in 1921 kwam het landbouwhuishoudonderwijs onder het ministerie van Onderwijs te vallen in plaats van onder dat van Landbouw. De wet regelde drie akten voor leraressen: huishoudelijk werk en wasbehandeling, koken en voedingsleer, en landbouwhuishoudonderwijs. Vooral het laatste type onderwijs had een bijzonder belangrijke invloed op boerinnen en andere plattelandsvrouwen in hun omgang met voedsel. In deze periode omvatte de opleiding veel meer dan koken alleen en betrof ook productie en verduurzaming.[[Noten TIN20-3-H3#3-9|<sup>[9]</sup>]]  
  
De scholen vervulden ook meer in het algemeen een voorname functie als [[Begrippenlijst#Intermediair|intermediair''']] in het doorgeven van wetenschappelijke kennis en modern geachte kook- en eetgewoonten aan de midden- en lagere klassen. In 1935 ging aan de Nieuwe Amsterdamse Huishoudschool de nieuwe opleiding voor diëtisten van start, op initiatief van de gepensioneerde, maar nog steeds energieke '''Martine Wittop-Koning''' en de arts F.A. Steensma, die jarenlang lessen voedingsleer aan de school had gegeven.[[Noten TIN20-3-H3#3-10|<sup>[10]</sup>]] De opleidingen resulteerden in een toenemende [[begrippenlijst#Professionalisering|
+
De scholen vervulden ook meer in het algemeen een voorname functie als [[Begrippenlijst#Intermediair|intermediair]] in het doorgeven van wetenschappelijke kennis en modern geachte kook- en eetgewoonten aan de midden- en lagere klassen. In 1935 ging aan de Nieuwe Amsterdamse Huishoudschool de nieuwe opleiding voor diëtisten van start, op initiatief van de gepensioneerde, maar nog steeds energieke '''Martine Wittop-Koning''' en de arts F.A. Steensma, die jarenlang lessen voedingsleer aan de school had gegeven.[[Noten TIN20-3-H3#3-10|<sup>[10]</sup>]] De opleidingen resulteerden in een toenemende [[begrippenlijst#Professionalisering|
 
professionalisering]]; deskundige vrouwen konden nu ruimer worden ingezet bij het onderwijs en de voedingsvoorlichting.  
 
professionalisering]]; deskundige vrouwen konden nu ruimer worden ingezet bij het onderwijs en de voedingsvoorlichting.  
  

Versie op 9 apr 2008 13:43