Consumptie ijs
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
'''Consumptie-ijs'''[[Noten TIN20-3-H9#9-15|<sup>[15]</sup>]] | '''Consumptie-ijs'''[[Noten TIN20-3-H9#9-15|<sup>[15]</sup>]] | ||
− | De bereiding en verkoop van snacks als gehaktballen, nier- en saucijzenbroodjes en kroketten begon als een ambachtelijke, lokale activiteit van (banket)bakkers en slagers. Consumptie-ijs kende een soortgelijke ontstaansgeschiedenis. Hoewel consumptie-ijs al in de achttiende eeuw te koop was in Nederlandse cafés, zou het pas in de negentiende eeuw populair worden bij de elite voor gebruik tijdens feesten en diners. | + | De bereiding en verkoop van [[Automatieken|'''snacks''']] als gehaktballen, nier- en saucijzenbroodjes en kroketten begon als een ambachtelijke, lokale activiteit van (banket)bakkers en slagers. Consumptie-ijs kende een soortgelijke ontstaansgeschiedenis. Hoewel consumptie-ijs al in de achttiende eeuw te koop was in Nederlandse cafés, zou het pas in de negentiende eeuw populair worden bij de elite voor gebruik tijdens feesten en diners. |
Regel 28: | Regel 28: | ||
De NBC richtte zich op de hygiëne van de ijsbereiding, op de kwaliteit van het geproduceerde ijs en op het vakmanschap en de scholing van de ijsbereider. Ook organiseerde ze tentoonstellingen, beurzen en congressen.[[Noten TIN20-3-H9#9-18|<sup>[18]</sup>]] | De NBC richtte zich op de hygiëne van de ijsbereiding, op de kwaliteit van het geproduceerde ijs en op het vakmanschap en de scholing van de ijsbereider. Ook organiseerde ze tentoonstellingen, beurzen en congressen.[[Noten TIN20-3-H9#9-18|<sup>[18]</sup>]] | ||
− | Hoewel veel [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling | + | Hoewel veel [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''koudetechnische kennis uit het buitenland''']] kwam, zat de Nederlandse industrie niet stil. Zo paste het Technisch Bureau Marijnen uit Den Haag Amerikaanse koelmachines als ‘Frigidaire’ en ‘Kelvinator’ aan de Nederlandse (bedrijfs)omstandigheden en (kleinschalige productie)eisen aan.[[Noten TIN20-3-H9#9-19|<sup>[19]</sup>]] |
− | Het Consumptie-ijsbesluit van 1929 stimuleerde de oprichting van fabrieken voor consumptie-ijs. Met name stedelijke melkinrichtingen waren actief op dit vlak. De Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting (VAMI) was een van de eerste Nederlandse zuivelfabrieken die fabrieksijs produceerden. De onderneming importeerde de benodigde ijsreceptuur en machines uit de Verenigde Staten. Andere melkinrichtingen volgden het voorbeeld van de VAMI. De Rotterdamsche Melkinrichting (RMI) startte in 1932 met de productie van ERMI-ijs, in Den Haag begaven De Sierkan en de ’s-Gravenhaagsche IJsfabriek zich op deze markt en in Amsterdam de AROFA (Amsterdamsche Roomijsfabriek). In Eindhoven ging de Coöperatieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen consumptie-ijs maken met de naam Campina. | + | Het Consumptie-ijsbesluit van 1929 stimuleerde de oprichting van [[Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie|'''fabrieken voor consumptie-ijs''']]. Met name stedelijke melkinrichtingen waren actief op dit vlak. De Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting (VAMI) was een van de eerste Nederlandse zuivelfabrieken die fabrieksijs produceerden. De onderneming importeerde de benodigde ijsreceptuur en machines uit de Verenigde Staten. Andere melkinrichtingen volgden het voorbeeld van de VAMI. De Rotterdamsche Melkinrichting (RMI) startte in 1932 met de productie van ERMI-ijs, in Den Haag begaven De Sierkan en de ’s-Gravenhaagsche IJsfabriek zich op deze markt en in Amsterdam de AROFA (Amsterdamsche Roomijsfabriek). In Eindhoven ging de Coöperatieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen consumptie-ijs maken met de naam Campina. |
De melkinrichtingen distribueerden hun ijs via hun eigen afzetkanalen, met name melkwinkels. De industriële consumptie-ijsbereiders, de melkinrichtingen die in de zomer als nevenproduct ijs produceerden, richtten in 1934 een eigen brancheorganisatie op, de NIJFA (de Nederlandsche IJs Fabrikanten, ook wel aangeduid met Bond van verpakt ijs fabrikanten). | De melkinrichtingen distribueerden hun ijs via hun eigen afzetkanalen, met name melkwinkels. De industriële consumptie-ijsbereiders, de melkinrichtingen die in de zomer als nevenproduct ijs produceerden, richtten in 1934 een eigen brancheorganisatie op, de NIJFA (de Nederlandsche IJs Fabrikanten, ook wel aangeduid met Bond van verpakt ijs fabrikanten). |