Chips: de aardappelsnack
Van Techniek in Nederland
Regel 21: | Regel 21: | ||
Met name huisvrouwen werden als een belangrijke doelgroep gezien, omdat ze het huishoudgeld beheerden en de dagelijkse boodschappen deden. Door Unilever opgezet consumentenonderzoek richtte zich dan ook vooral op de voorkeuren en het aankoopgedrag van huisvrouwen. | Met name huisvrouwen werden als een belangrijke doelgroep gezien, omdat ze het huishoudgeld beheerden en de dagelijkse boodschappen deden. Door Unilever opgezet consumentenonderzoek richtte zich dan ook vooral op de voorkeuren en het aankoopgedrag van huisvrouwen. | ||
− | Unilever maakte onderscheid tussen het snacken tijdens de warme maaltijd, snoepen en ‘knabbelen’ tussen de hoofdmaaltijden en het snacken in combinatie met drankjes. Unilever besloot zich vooral te richten op de ontwikkeling van de tweede en derde categorie snacks. Omdat ze tussen de hoofdmaaltijden zouden worden genuttigd, moesten ze vooral ‘tasty light and crispy but not filling’ zijn.[[Noten TIN20-3-H9#9-26|<sup>[26]</sup>]] | + | Unilever maakte onderscheid tussen het snacken tijdens de warme maaltijd, snoepen en ‘knabbelen’ tussen de hoofdmaaltijden en het snacken in combinatie met [[Frisdranken|'''drankjes''']]. Unilever besloot zich vooral te richten op de ontwikkeling van de tweede en derde categorie snacks. Omdat ze tussen de hoofdmaaltijden zouden worden genuttigd, moesten ze vooral ‘tasty light and crispy but not filling’ zijn.[[Noten TIN20-3-H9#9-26|<sup>[26]</sup>]] |
Regel 28: | Regel 28: | ||
[[Afbeelding:05_G357_V_9_4.JPG|thumb|right|450px|Donker gekleurde chips ogen niet niet aantrekkelijk, wat wordt veroorzaakt door het aanwezige suiker, maar wat tijdens het wassen wordt gereduceerd.]] | [[Afbeelding:05_G357_V_9_4.JPG|thumb|right|450px|Donker gekleurde chips ogen niet niet aantrekkelijk, wat wordt veroorzaakt door het aanwezige suiker, maar wat tijdens het wassen wordt gereduceerd.]] | ||
− | Er werd gewerkt op verschillende fronten: onderzoek, productie en [Media, reclame, marketing|'''marketing''']]. Unilever Research Laboratory te Colworth House in Engeland werd het centrum van de internationale snack R&D, terwijl de marketing en planning bij Van den Bergh & Jurgens Ltd Engeland werd geconcentreerd. De Nederlandse Unileverbedrijven Lucas Aardenburg en Van den Bergh & Jurgens bereidden de productie van aardappelchips voor en zetten consumentenonderzoek op.[[Noten TIN20-3-H9#9-27|<sup>[27]</sup>]] | + | Er werd gewerkt op verschillende fronten: onderzoek, productie en [[Media, reclame, marketing|'''marketing''']]. Unilever Research Laboratory te Colworth House in Engeland werd het centrum van de internationale snack R&D, terwijl de marketing en planning bij Van den Bergh & Jurgens Ltd Engeland werd geconcentreerd. De Nederlandse Unileverbedrijven Lucas Aardenburg en Van den Bergh & Jurgens bereidden de productie van aardappelchips voor en zetten consumentenonderzoek op.[[Noten TIN20-3-H9#9-27|<sup>[27]</sup>]] |
Het verrichte onderzoek wees uit dat er een Nederlandse markt was voor vernieuwde chips. Aardappelchips en patatachtigen domineerden op dat moment de Nederlandse snackmarkt met een marktaandeel van 66%.[[Noten TIN20-3-H9#9-28|<sup>[28]</sup>]] | Het verrichte onderzoek wees uit dat er een Nederlandse markt was voor vernieuwde chips. Aardappelchips en patatachtigen domineerden op dat moment de Nederlandse snackmarkt met een marktaandeel van 66%.[[Noten TIN20-3-H9#9-28|<sup>[28]</sup>]] | ||
Regel 34: | Regel 34: | ||
Omdat Unilever een directe aanval op de chipsmarkt niet verstandig achtte, zette het concern zijn troeven op de opbouw van een [[Het merkartikel|'''merkbeeld''']] dat moest worden verbonden aan bijzondere, complexe aardappelsnacks. De door Colworth House op basis van aardappelextrusie ontwikkelde ‘[[begrippenlijst#Reformed-potato-sticks|reformed potato sticks]]’ leken daartoe de beste perspectieven te bieden.[[Noten TIN20-3-H9#9-29|<sup>[29]</sup>]] | Omdat Unilever een directe aanval op de chipsmarkt niet verstandig achtte, zette het concern zijn troeven op de opbouw van een [[Het merkartikel|'''merkbeeld''']] dat moest worden verbonden aan bijzondere, complexe aardappelsnacks. De door Colworth House op basis van aardappelextrusie ontwikkelde ‘[[begrippenlijst#Reformed-potato-sticks|reformed potato sticks]]’ leken daartoe de beste perspectieven te bieden.[[Noten TIN20-3-H9#9-29|<sup>[29]</sup>]] | ||
− | De reformed sticks konden zich meten met andere aardappelsnacks wat betreft smaak, kleur en vorm, terwijl de prijs ervan lager was dan van klassieke chips aangezien hun productie eenvoudiger was en ze minder aardappelmassa bevatten. | + | [[een nieuw aspect: genot in voeding|'''De reformed sticks''']] konden zich meten met andere aardappelsnacks wat betreft smaak, kleur en vorm, terwijl de prijs ervan lager was dan van klassieke chips aangezien hun productie eenvoudiger was en ze minder aardappelmassa bevatten. |
Uit een eerste door Unilever uitgevoerde ‘caravantest’ waaraan 183 Nederlandse huisvrouwen deelnamen, bleek dat 55% van de ondervraagden een voorkeur had voor de reformed sticks vanwege hun geprononceerde smaak en krokantheid.[[Noten TIN20-3-H9#9-30|<sup>[30]</sup>]] | Uit een eerste door Unilever uitgevoerde ‘caravantest’ waaraan 183 Nederlandse huisvrouwen deelnamen, bleek dat 55% van de ondervraagden een voorkeur had voor de reformed sticks vanwege hun geprononceerde smaak en krokantheid.[[Noten TIN20-3-H9#9-30|<sup>[30]</sup>]] |