Biotechnologie en functional foods
Van Techniek in Nederland
Regel 17: | Regel 17: | ||
- voedingsmiddelen waarvoor de overheid een, vanwege hun bijzondere karakter, toetsing vooraf nodig vindt. | - voedingsmiddelen waarvoor de overheid een, vanwege hun bijzondere karakter, toetsing vooraf nodig vindt. | ||
− | Bij de nieuwe voedselingrediënten valt te denken aan[[Gist, zetmelen en enzymen|'''enzymen''']], [[begrippenlijst#Hormonen|hormonen]], gisten, zoetstoffen en [[Experimenten met vleesvervangers|'''vetvervangers''']], maar ook aan [[Geur- en smaakstoffen|'''aromastoffen''']].[[Noten TIN20-3-H10#10-12|<sup>[12]</sup>]] | + | Bij de nieuwe voedselingrediënten valt te denken aan [[Gist, zetmelen en enzymen|'''enzymen''']], [[begrippenlijst#Hormonen|hormonen]], gisten, zoetstoffen en [[Experimenten met vleesvervangers|'''vetvervangers''']], maar ook aan [[Geur- en smaakstoffen|'''aromastoffen''']].[[Noten TIN20-3-H10#10-12|<sup>[12]</sup>]] |
Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn met recombinant-[[begrippenlijst#DNA|DNA]] -technieken verkregen, dat wil zeggen door doelgerichte transformatie van één of meer erfelijke eigenschappen van micro-organismen, planten of dieren.[[Noten TIN20-3-H10#10-13|<sup>[13]</sup>]] Met name in de agro- en voedingsmiddelenindustrie alsmede de farmaceutische industrie kan deze techniek volgens de ontwikkelaars veel voordelen bieden, zoals vereenvoudiging en kostenverlaging van de productie en geringere belasting voor mens en milieu. De techniek zou volgens een toekomstverkenning van de overheid kunnen bijdragen aan een duurzame [[begrippenlijst#Mondiaal|mondiale]] voedselvoorziening in ‘2040’, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van vleesvervangers, novel protein foods genoemd.[[Noten TIN20-3-H10#10-14|<sup>[14]</sup>]] | Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn met recombinant-[[begrippenlijst#DNA|DNA]] -technieken verkregen, dat wil zeggen door doelgerichte transformatie van één of meer erfelijke eigenschappen van micro-organismen, planten of dieren.[[Noten TIN20-3-H10#10-13|<sup>[13]</sup>]] Met name in de agro- en voedingsmiddelenindustrie alsmede de farmaceutische industrie kan deze techniek volgens de ontwikkelaars veel voordelen bieden, zoals vereenvoudiging en kostenverlaging van de productie en geringere belasting voor mens en milieu. De techniek zou volgens een toekomstverkenning van de overheid kunnen bijdragen aan een duurzame [[begrippenlijst#Mondiaal|mondiale]] voedselvoorziening in ‘2040’, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van vleesvervangers, novel protein foods genoemd.[[Noten TIN20-3-H10#10-14|<sup>[14]</sup>]] | ||