Biotechnologie en functional foods

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 19: Regel 19:
 
Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn met [[Begrippenlijst#Recombinant|recombinant]]-[[begrippenlijst#DNA|DNA]] -technieken verkregen, dat wil zeggen door doelgerichte transformatie van één of meer erfelijke eigenschappen van micro-organismen, planten of dieren.[[Noten TIN20-3-H10#10-13|<sup>[13]</sup>]] Met name in de agro- en voedingsmiddelenindustrie alsmede de farmaceutische industrie kan deze techniek volgens de ontwikkelaars veel voordelen bieden, zoals vereenvoudiging en kostenverlaging van de productie en geringere belasting voor mens en milieu.  
 
Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn met [[Begrippenlijst#Recombinant|recombinant]]-[[begrippenlijst#DNA|DNA]] -technieken verkregen, dat wil zeggen door doelgerichte transformatie van één of meer erfelijke eigenschappen van micro-organismen, planten of dieren.[[Noten TIN20-3-H10#10-13|<sup>[13]</sup>]] Met name in de agro- en voedingsmiddelenindustrie alsmede de farmaceutische industrie kan deze techniek volgens de ontwikkelaars veel voordelen bieden, zoals vereenvoudiging en kostenverlaging van de productie en geringere belasting voor mens en milieu.  
  
De techniek zou volgens een toekomstverkenning van de overheid kunnen bijdragen aan een duurzame [[begrippenlijst#Mondiaal|mondiale]] voedselvoorziening in ‘2040’, bijvoorbeeld met de [[Experimenten en vleesvervangers|'''ontwikkeling van vleesvervangers''']], novel protein foods genoemd.[[Noten TIN20-3-H10#10-14|<sup>[14]</sup>]]  
+
De techniek zou volgens een toekomstverkenning van de overheid kunnen bijdragen aan een duurzame [[begrippenlijst#Mondiaal|mondiale]] voedselvoorziening in ‘2040’, bijvoorbeeld met de [[Experimenten met vleesvervangers|'''ontwikkeling van vleesvervangers''']], novel protein foods genoemd.[[Noten TIN20-3-H10#10-14|<sup>[14]</sup>]]  
  
  
Regel 60: Regel 60:
 
Functional foods liggen in het verlengde van door artsen voorgeschreven diëten voor zieken ([[Begrippenlijst#Curatief|curatief]]) en het behoud van gezondheid voor gezonden (preventief), welke praktijk een lange traditie kent. Grensoverschrijding tussen voeding en medicijnen is daarmee niet geheel nieuw, maar de schaal waarop dat nu gebeurt wel. Kunnen vitaminepillen nog als vrij verkrijgbare ‘gezonde’ aanvullingen op de gewone voeding worden gezien, functional foods vervangen de variatie aan gebruikelijke voedingsmiddelen met de belofte van een betere gezondheid.  
 
Functional foods liggen in het verlengde van door artsen voorgeschreven diëten voor zieken ([[Begrippenlijst#Curatief|curatief]]) en het behoud van gezondheid voor gezonden (preventief), welke praktijk een lange traditie kent. Grensoverschrijding tussen voeding en medicijnen is daarmee niet geheel nieuw, maar de schaal waarop dat nu gebeurt wel. Kunnen vitaminepillen nog als vrij verkrijgbare ‘gezonde’ aanvullingen op de gewone voeding worden gezien, functional foods vervangen de variatie aan gebruikelijke voedingsmiddelen met de belofte van een betere gezondheid.  
  
Het gezondheidsbewustzijn van consumenten is in de laatste jaren van de eeuw zodanig verhoogd, dat de verkoopbaarheid van functional foods verzekerd lijkt. Producenten zijn in de twintigste eeuw echter bijzonder gevoelig geworden voor de publieke opinie en zo heeft zich een omvangrijke discussie ontsponnen met overheid, voedingswetenschappers en consumentenorganisaties over (zelf)regulering, controle en onderbouwing van de betreffende claims. Definiëring en legitimering van de aard en werking van voedingsmiddelen blijven problematisch. Werd aan het eind van de negentiende eeuw gehamerd op hygiëne bij de productie, bewerking en bereiding van voedsel, een eeuw later zijn deze kwaliteiten van voedsel opnieuw [[begrippenlijst#Hot issue|hot issues]].[[Noten TIN20-3-H10#10-24|<sup>[24]</sup>]]
+
Het gezondheidsbewustzijn van consumenten is in de laatste jaren van de eeuw zodanig verhoogd, dat de verkoopbaarheid van functional foods verzekerd lijkt. Producenten zijn in de twintigste eeuw echter bijzonder gevoelig geworden voor de publieke opinie en zo heeft zich een omvangrijke discussie ontsponnen met overheid, voedingswetenschappers en consumentenorganisaties over (zelf)regulering, controle en onderbouwing van de betreffende claims. Definiëring en legitimering van de aard en werking van voedingsmiddelen blijven problematisch. Werd aan het eind van de negentiende eeuw gehamerd op hygiëne bij de productie, bewerking en bereiding van voedsel, een eeuw later zijn deze kwaliteiten van voedsel opnieuw [[begrippenlijst#Hot-issue|hot issues]].[[Noten TIN20-3-H10#10-24|<sup>[24]</sup>]]

Huidige versie van 17 apr 2008 om 15:15