Biotechnologie en functional foods

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 60: Regel 60:
 
Functional foods liggen in het verlengde van door artsen voorgeschreven diëten voor zieken ([[Begrippenlijst#Curatief|curatief]]) en het behoud van gezondheid voor gezonden (preventief), welke praktijk een lange traditie kent. Grensoverschrijding tussen voeding en medicijnen is daarmee niet geheel nieuw, maar de schaal waarop dat nu gebeurt wel. Kunnen vitaminepillen nog als vrij verkrijgbare ‘gezonde’ aanvullingen op de gewone voeding worden gezien, functional foods vervangen de variatie aan gebruikelijke voedingsmiddelen met de belofte van een betere gezondheid.  
 
Functional foods liggen in het verlengde van door artsen voorgeschreven diëten voor zieken ([[Begrippenlijst#Curatief|curatief]]) en het behoud van gezondheid voor gezonden (preventief), welke praktijk een lange traditie kent. Grensoverschrijding tussen voeding en medicijnen is daarmee niet geheel nieuw, maar de schaal waarop dat nu gebeurt wel. Kunnen vitaminepillen nog als vrij verkrijgbare ‘gezonde’ aanvullingen op de gewone voeding worden gezien, functional foods vervangen de variatie aan gebruikelijke voedingsmiddelen met de belofte van een betere gezondheid.  
  
Het gezondheidsbewustzijn van consumenten is in de laatste jaren van de eeuw zodanig verhoogd, dat de verkoopbaarheid van functional foods verzekerd lijkt. Producenten zijn in de twintigste eeuw echter bijzonder gevoelig geworden voor de publieke opinie en zo heeft zich een omvangrijke discussie ontsponnen met overheid, voedingswetenschappers en consumentenorganisaties over (zelf)regulering, controle en onderbouwing van de betreffende claims. Definiëring en legitimering van de aard en werking van voedingsmiddelen blijven problematisch. Werd aan het eind van de negentiende eeuw gehamerd op hygiëne bij de productie, bewerking en bereiding van voedsel, een eeuw later zijn deze kwaliteiten van voedsel opnieuw [[begrippenlijst#Hot issue|hot issues]].[[Noten TIN20-3-H10#10-24|<sup>[24]</sup>]]
+
Het gezondheidsbewustzijn van consumenten is in de laatste jaren van de eeuw zodanig verhoogd, dat de verkoopbaarheid van functional foods verzekerd lijkt. Producenten zijn in de twintigste eeuw echter bijzonder gevoelig geworden voor de publieke opinie en zo heeft zich een omvangrijke discussie ontsponnen met overheid, voedingswetenschappers en consumentenorganisaties over (zelf)regulering, controle en onderbouwing van de betreffende claims. Definiëring en legitimering van de aard en werking van voedingsmiddelen blijven problematisch. Werd aan het eind van de negentiende eeuw gehamerd op hygiëne bij de productie, bewerking en bereiding van voedsel, een eeuw later zijn deze kwaliteiten van voedsel opnieuw [[begrippenlijst#Hot-issue|hot issues]].[[Noten TIN20-3-H10#10-24|<sup>[24]</sup>]]

Huidige versie van 17 apr 2008 om 15:15