Vernieuwingen in het buitenland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 38: Regel 38:
  
 
Deze uitvindingen droegen door hun effectiever gebruik van warmte bij aan een versnelling van het verwarmings- en stroopconcentratie-[[Begrippenlijst#Procede|procédé]]. Ondanks allerlei onvolkomenheden was het duidelijk dat het principe van stoomverwarming technische, en op den duur ook bedrijfseconomische, voordelen had.  
 
Deze uitvindingen droegen door hun effectiever gebruik van warmte bij aan een versnelling van het verwarmings- en stroopconcentratie-[[Begrippenlijst#Procede|procédé]]. Ondanks allerlei onvolkomenheden was het duidelijk dat het principe van stoomverwarming technische, en op den duur ook bedrijfseconomische, voordelen had.  
 +
  
 
Men kon proberen nog een stap verder te gaan en pogen om de hoge temperatuur bij het koken te vermijden.     
 
Men kon proberen nog een stap verder te gaan en pogen om de hoge temperatuur bij het koken te vermijden.     
Regel 43: Regel 44:
 
[[Afbeelding:TIN19_blz225.jpg|thumb|right|400px|Een vacuümpan, omstreeks 1850]]
 
[[Afbeelding:TIN19_blz225.jpg|thumb|right|400px|Een vacuümpan, omstreeks 1850]]
 
De Londense raffinadeur Edward Charles Howard (1774-1816) nam in 1813 octrooi[[Noten TIN19-1-H7#7-32|<sup>[32]</sup>]]  
 
De Londense raffinadeur Edward Charles Howard (1774-1816) nam in 1813 octrooi[[Noten TIN19-1-H7#7-32|<sup>[32]</sup>]]  
op een apparaat dat gebaseerd was op een al lang bekend verschijnsel, namelijk dat bij een lagere druk het kookpunt van vloeistoffen lager ligt, en daarbij gebruikte hij een grote versie van de [[Begrippenlijst#Vacuumpomp|vacuümpomp]] die al in de achttiende eeuw gebruikt werd bij scheikundige en fysische experimenten.[[Noten TIN19-1-H7#7-33|<sup>[33]</sup>]]  
+
op een apparaat dat gebaseerd was op een al lang bekend verschijnsel, namelijk dat bij een lagere druk het kookpunt van vloeistoffen lager ligt, en daarbij gebruikte hij een grote versie van de [[Begrippenlijst#Vacuumpan|vacuümpomp]] die al in de achttiende eeuw gebruikt werd bij scheikundige en fysische experimenten.[[Noten TIN19-1-H7#7-33|<sup>[33]</sup>]]  
 
Het voordeel van deze zogenaamde vacuümpan was, dat er veel minder suiker verloren ging door inversie en dat de gemiddelde kwaliteit van de producten hoger was dan bij het open-pannensysteem. Het indikken verliep bovendien sneller, zodat de raffinaderij een grotere omzet per dag kon halen.  
 
Het voordeel van deze zogenaamde vacuümpan was, dat er veel minder suiker verloren ging door inversie en dat de gemiddelde kwaliteit van de producten hoger was dan bij het open-pannensysteem. Het indikken verliep bovendien sneller, zodat de raffinaderij een grotere omzet per dag kon halen.  
  

Huidige versie van 6 mei 2008 om 08:04