Noten TIN20-3-H9
Van Techniek in Nederland
Regel 9: | Regel 9: | ||
*<div id=9-5>[5] U. Zuiderveld, Snacks & IJs. Snelle happen in de lage landen (Winterswijk en Doetinchem 1999) 6. Deze overtuiging kwam ook tot uitdrukking in de voorlichting over voeding. Hierin speelden snacks slechts een ondergeschikte rol. De meeste aandacht in de vo</div> | *<div id=9-5>[5] U. Zuiderveld, Snacks & IJs. Snelle happen in de lage landen (Winterswijk en Doetinchem 1999) 6. Deze overtuiging kwam ook tot uitdrukking in de voorlichting over voeding. Hierin speelden snacks slechts een ondergeschikte rol. De meeste aandacht in de vo</div> | ||
*<div id=9-6>[6] Sanne Terlouw, …en thans, mijne dames en heren: proefwerk drop (Leiden 1992); Anneke van Otterloo en Cathy Salzman, ‘The taste of the Netherlands and the boundaries of the Nation State’, Mededelingsblad en verzamelde opstellen - periodiek voor voedingsg</div> | *<div id=9-6>[6] Sanne Terlouw, …en thans, mijne dames en heren: proefwerk drop (Leiden 1992); Anneke van Otterloo en Cathy Salzman, ‘The taste of the Netherlands and the boundaries of the Nation State’, Mededelingsblad en verzamelde opstellen - periodiek voor voedingsg</div> | ||
− | *<div id=9-7>[7] In de berg snacks (559 miljoen kilo) die Nederlanders in 1998 consumeerden, vormden biskwie, banket en koek met 278,9 miljoen kilo de hoofdmoot; ‘Snoepen, snacken en stemmingen’, Eindhovens Dagblad van 27-11-1999; De Wolf, ‘Grazer verruilt koek en snoep</div> | + | *<div id=9-7>[7] In de berg snacks (559 miljoen kilo) die Nederlanders in 1998 consumeerden, vormden biskwie, banket en koek met 278,9 miljoen kilo de hoofdmoot; ‘Snoepen, snacken en stemmingen’, Eindhovens Dagblad van 27-11-1999; De Wolf, ‘Grazer verruilt koek en snoep</div> |
*<div id=9-8>[8] Van der Veer, Survey Snacks, 8.</div> | *<div id=9-8>[8] Van der Veer, Survey Snacks, 8.</div> | ||
*<div id=9-9>[9] G.J.P.M. de Bekker, General Biscuits Nederland, op het congres…., te ….. op ….1999; ‘Snoepen, | *<div id=9-9>[9] G.J.P.M. de Bekker, General Biscuits Nederland, op het congres…., te ….. op ….1999; ‘Snoepen, | ||
Regel 16: | Regel 16: | ||
*<div id=9-10>[10] Gebaseerd op: Alec Shuldener, ‘From automatic restaurants to automatieks: a comparison of the | *<div id=9-10>[10] Gebaseerd op: Alec Shuldener, ‘From automatic restaurants to automatieks: a comparison of the | ||
American and Dutch uses of the automat’, paper gepresenteerd tijdens de SHOT (Society for the | American and Dutch uses of the automat’, paper gepresenteerd tijdens de SHOT (Society for the | ||
− | History of Technology) conferentie in oktober 1998; U. Zuiderveld</div> | + | History of Technology) conferentie in oktober 1998; U. Zuiderveld</div> |
*<div id=9-11>[11] Gebaseerd op Zuiderveld, Snelle hap; Zuiderveld, Snacks & IJs; Poolen, Snackbar of de dualiteit van het vet</div> | *<div id=9-11>[11] Gebaseerd op Zuiderveld, Snelle hap; Zuiderveld, Snacks & IJs; Poolen, Snackbar of de dualiteit van het vet</div> | ||
*<div id=9-12>[12] De Unie bestond uit de Nederlandsche Bond van Consumptie IJsbereiders (NBC), de Nederlandsche | *<div id=9-12>[12] De Unie bestond uit de Nederlandsche Bond van Consumptie IJsbereiders (NBC), de Nederlandsche | ||
Regel 25: | Regel 25: | ||
*<div id=9-15>[15] Gebaseerd op: Pim Reinders, Een Coupe speciaal. De wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs | *<div id=9-15>[15] Gebaseerd op: Pim Reinders, Een Coupe speciaal. De wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs | ||
(Amsterdam 1999); Pim Reinders, Consumptie-ijs in Nederland. Vijftig jaar Nederlandse IJsindustrie’ | (Amsterdam 1999); Pim Reinders, Consumptie-ijs in Nederland. Vijftig jaar Nederlandse IJsindustrie’ | ||
− | (Zoetermeer 1999); 1929-1959. Nederlandsche Bond van Consump</div> | + | (Zoetermeer 1999); 1929-1959. Nederlandsche Bond van Consump</div> |
*<div id=9-16>[16] Frans Bovenkerk, Anne Eijken en Wiesje Bovenkerk-Teerink, Italiaans IJs. De opmerkelijke historie van Italiaanse ijsbereiders in Nederland (Meppel 1983).</div> | *<div id=9-16>[16] Frans Bovenkerk, Anne Eijken en Wiesje Bovenkerk-Teerink, Italiaans IJs. De opmerkelijke historie van Italiaanse ijsbereiders in Nederland (Meppel 1983).</div> | ||
*<div id=9-17>[17] De Italiaanse ijsbereiders organiseerden zich in een eigen organisatie: Ital.</div> | *<div id=9-17>[17] De Italiaanse ijsbereiders organiseerden zich in een eigen organisatie: Ital.</div> | ||
*<div id=9-18>[18] Zo organiseerde de Bond van 8 tot 10 maart 1938 in het Bellevue-gebouw te Amsterdam de ‘5e | *<div id=9-18>[18] Zo organiseerde de Bond van 8 tot 10 maart 1938 in het Bellevue-gebouw te Amsterdam de ‘5e | ||
Vakbeurs voor het Room- en Consumptie IJsbedrijf Romya ’38’. Vanaf 1954 organiseerde de NBC | Vakbeurs voor het Room- en Consumptie IJsbedrijf Romya ’38’. Vanaf 1954 organiseerde de NBC | ||
− | regelmatig ijsvakbeursen onder de naam ‘IJsfrica’; Koeltechniek (1938)</div> | + | regelmatig ijsvakbeursen onder de naam ‘IJsfrica’; Koeltechniek (1938)</div> |
*<div id=9-19>[19] ‘De “Romya ’38’, Koeltechniek (1938) 3, 23.</div> | *<div id=9-19>[19] ‘De “Romya ’38’, Koeltechniek (1938) 3, 23.</div> | ||
*<div id=9-20>[20] In 1975 waren de grootste ijsfabrikanten Campina, Ola en Caraco, met marktaandelen van elk 20%. | *<div id=9-20>[20] In 1975 waren de grootste ijsfabrikanten Campina, Ola en Caraco, met marktaandelen van elk 20%. | ||
− | Daarna kwam de IJsunie (een samengaan van ERMI, Lich, Davino en Horna) met 15%. Ola (Unilever) ontwikkelde zich in de jaren tachtig en negentig tot leider van</div> | + | Daarna kwam de IJsunie (een samengaan van ERMI, Lich, Davino en Horna) met 15%. Ola (Unilever) ontwikkelde zich in de jaren tachtig en negentig tot leider van</div> |
*<div id=9-21>[21] Gebaseerd op: Hans Veldman, Eric van Royen en Frank Veraart, Een machtige schakel in de Nederlandse land-en tuinbouw. De geschiedenis van Cebeco-Handelsraad, 1899-1999 (Eindhoven 1999) 193-210.</div> | *<div id=9-21>[21] Gebaseerd op: Hans Veldman, Eric van Royen en Frank Veraart, Een machtige schakel in de Nederlandse land-en tuinbouw. De geschiedenis van Cebeco-Handelsraad, 1899-1999 (Eindhoven 1999) 193-210.</div> | ||
*<div id=9-22>[22] J.C. Hesen, ‘De verwerking van aardappelen tot chips’, Voedingsmiddelentechnologie 2 (1971) 13, 13; Mc Cain speelt in op consumenten trends, Missets Distrifood 2 (1986) 14,21.</div> | *<div id=9-22>[22] J.C. Hesen, ‘De verwerking van aardappelen tot chips’, Voedingsmiddelentechnologie 2 (1971) 13, 13; Mc Cain speelt in op consumenten trends, Missets Distrifood 2 (1986) 14,21.</div> | ||
Regel 43: | Regel 43: | ||
productdevelopment - van Van Leeuwen, Van den Bergh & Jurgens Productontwikkeling’ aan J.K. | productdevelopment - van Van Leeuwen, Van den Bergh & Jurgens Productontwikkeling’ aan J.K. | ||
Groenman, lid van het Unilever Foods II Committee, 28 juni 1965. | Groenman, lid van het Unilever Foods II Committee, 28 juni 1965. | ||
− | </div> | + | </div> |
*<div id=9-28>[28] ‘Onder de meer complexe producten worden merken verstaan als Nibbit, Chipito’s, Cornuco’s etc. Deze | *<div id=9-28>[28] ‘Onder de meer complexe producten worden merken verstaan als Nibbit, Chipito’s, Cornuco’s etc. Deze | ||
hebben een aandeel van ca. 34% van de snackmarkt’ UHA, Doos AHK 1769, Map 0256/16 - Snack | hebben een aandeel van ca. 34% van de snackmarkt’ UHA, Doos AHK 1769, Map 0256/16 - Snack | ||
− | Products, 1964-1968, ‘MIRIC marketing politiek bij nationale in</div> | + | Products, 1964-1968, ‘MIRIC marketing politiek bij nationale in</div> |
*<div id=9-29>[29] UHA, Doos AHK 1679, Map 038.664 - Snacks, 1957-1965, ‘Snack products meeting Colworth House, 16th September 1965 - Appendix to notes on snack products meeting Colworth House 16.9.’65’. | *<div id=9-29>[29] UHA, Doos AHK 1679, Map 038.664 - Snacks, 1957-1965, ‘Snack products meeting Colworth House, 16th September 1965 - Appendix to notes on snack products meeting Colworth House 16.9.’65’. | ||
− | </div> | + | </div> |
*<div id=9-30>[30] UHA, Doos 1841, Map 038.664 - Snacks, 1966-1970, memo van G.J. van Leeuwen, Van den Berg & Jurgens, aan G. Kellam, Technology Division, Unilever Research Laboratory te Colworth House, Bedford, 9 november 1967. </div> | *<div id=9-30>[30] UHA, Doos 1841, Map 038.664 - Snacks, 1966-1970, memo van G.J. van Leeuwen, Van den Berg & Jurgens, aan G. Kellam, Technology Division, Unilever Research Laboratory te Colworth House, Bedford, 9 november 1967. </div> | ||
*<div id=9-31>[31] UHA, Doos AHK 2476, Map 038.664 - Snacks, ‘Project - Earl. Outline Plan’, 25 juli 1978, 1.</div> | *<div id=9-31>[31] UHA, Doos AHK 2476, Map 038.664 - Snacks, ‘Project - Earl. Outline Plan’, 25 juli 1978, 1.</div> | ||
Regel 54: | Regel 54: | ||
*<div id=9-33>[33] UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, ‘Review of Calvé Borrelnootjes Snacks’, Calvé Mais/Foods | *<div id=9-33>[33] UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, ‘Review of Calvé Borrelnootjes Snacks’, Calvé Mais/Foods | ||
Marketing Division, oktober 1974; UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, brief van B.H. Arnstedt, | Marketing Division, oktober 1974; UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, brief van B.H. Arnstedt, | ||
− | Unilever Marketing te Rotterdam, aan Food & Drink Co-ordination, 14 n</div> | + | Unilever Marketing te Rotterdam, aan Food & Drink Co-ordination, 14 n</div> |
*<div id=9-34>[34] Marktonderzoek in de jaren zeventig had uitgewezen dat Nederlandse consumenten noten en pinda’s als | *<div id=9-34>[34] Marktonderzoek in de jaren zeventig had uitgewezen dat Nederlandse consumenten noten en pinda’s als | ||
onmisbare basiszoutjes beschouwden die pasten bij elke gelegenheid en allerlei ‘gebruiksmomenten’, | onmisbare basiszoutjes beschouwden die pasten bij elke gelegenheid en allerlei ‘gebruiksmomenten’, | ||
− | van ‘zomaar tussendoor’, ‘bij de borrel of bij de t.v.</div> | + | van ‘zomaar tussendoor’, ‘bij de borrel of bij de t.v.</div> |
*<div id=9-35>[35] UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, brief van J.G. Eelkman Rooda, Calvé - De Betuwe, aan E.J.Verloop, Food & Drinks Co-ordination Rotterdam, 29 juni 1976.</div> | *<div id=9-35>[35] UHA, Doos AHK 2418, Map 10256/16, brief van J.G. Eelkman Rooda, Calvé - De Betuwe, aan E.J.Verloop, Food & Drinks Co-ordination Rotterdam, 29 juni 1976.</div> | ||
*<div id=9-36>[36] UHA, Doos AHK 2476, Map 038.664 - Snacks, Memorandum ‘Acceptatie-onderzoek Rempejeh t.b.v. Calvé-de Betuwe - Capital expenditure proposal', 4 juni 1976. </div> | *<div id=9-36>[36] UHA, Doos AHK 2476, Map 038.664 - Snacks, Memorandum ‘Acceptatie-onderzoek Rempejeh t.b.v. Calvé-de Betuwe - Capital expenditure proposal', 4 juni 1976. </div> | ||
Regel 65: | Regel 65: | ||
*<div id=9-40>[40] ‘Snacks in Europa: aardappelchips blijven heersen’, Voedingsmiddelentechnologie (1989) 13, 9.</div> | *<div id=9-40>[40] ‘Snacks in Europa: aardappelchips blijven heersen’, Voedingsmiddelentechnologie (1989) 13, 9.</div> | ||
*<div id=9-41>[41] Deze studiegroep dankte haar naam aan de nieuwe productgroep ‘wholesome snacks’ van het Unilever- | *<div id=9-41>[41] Deze studiegroep dankte haar naam aan de nieuwe productgroep ‘wholesome snacks’ van het Unilever- | ||
− | bedrijf Thomas J. Lipton, waarin na een reorganisatie alle Lipton-snackproducten waren ondergebracht. De studiegroep bestond uit vertegenwoordigers van drie </div> | + | bedrijf Thomas J. Lipton, waarin na een reorganisatie alle Lipton-snackproducten waren ondergebracht. De studiegroep bestond uit vertegenwoordigers van drie </div> |
*<div id=9-42>[42] UHA, Reports 880, ‘Wholesome Snack Working Group Report. IV - A Wholesome Snack’, 1985.</div> | *<div id=9-42>[42] UHA, Reports 880, ‘Wholesome Snack Working Group Report. IV - A Wholesome Snack’, 1985.</div> | ||
*<div id=9-43>[43] UHA, Reports 880, ‘Wholesome Snack Working Group Report. V - The Competitive Environment for Snacks', 1985.</div> | *<div id=9-43>[43] UHA, Reports 880, ‘Wholesome Snack Working Group Report. V - The Competitive Environment for Snacks', 1985.</div> | ||
Regel 72: | Regel 72: | ||
III, 24 februari 1954; UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein food 1955, ‘Protein food. | III, 24 februari 1954; UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein food 1955, ‘Protein food. | ||
Memorandum for the Special Committee’, 5th March 1954. | Memorandum for the Special Committee’, 5th March 1954. | ||
− | </div> | + | </div> |
*<div id=9-46>[46] UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein Food 1955, Minutes of meeting of the special Commitee held at the Unilever House, London, on the 27th April 1955, with Research Division', 1. </div> | *<div id=9-46>[46] UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein Food 1955, Minutes of meeting of the special Commitee held at the Unilever House, London, on the 27th April 1955, with Research Division', 1. </div> | ||
*<div id=9-47>[47] UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein foods 1955, ‘Memorandum Hamburger’, 24 februari 1954: 1-3.</div> | *<div id=9-47>[47] UHA, Doos HA 240, Map 1098-6088 - Protein foods 1955, ‘Memorandum Hamburger’, 24 februari 1954: 1-3.</div> | ||
Regel 79: | Regel 79: | ||
exploiting the potential market for vegetable protein products’, research report Colworth/Welwyn (P | exploiting the potential market for vegetable protein products’, research report Colworth/Welwyn (P | ||
CW 70 1247 - project no. 1290/9), 22 april 1970. | CW 70 1247 - project no. 1290/9), 22 april 1970. | ||
− | </div> | + | </div> |
*<div id=9-50>[50] Gentry en Connolly, Fabricated foods, geciteerd in UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 – | *<div id=9-50>[50] Gentry en Connolly, Fabricated foods, geciteerd in UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 – | ||
Snackproducts 1969-1972, B.R.W. Pinsent, ‘Areas for vegetable protein research’, research report | Snackproducts 1969-1972, B.R.W. Pinsent, ‘Areas for vegetable protein research’, research report | ||
Colworth/Welwyn, May 1969 and revised in April 1970, 22. | Colworth/Welwyn, May 1969 and revised in April 1970, 22. | ||
− | </div> | + | </div> |
*<div id=9-51>[51] Lex Veldhoen en Jan van den Ende, Technische mislukkingen (Rotterdam 1995) 61-65; H. Baudet, Een vertrouwde wereld. 100 jaar innovatie in Nederland (Amsterdam 1968).</div> | *<div id=9-51>[51] Lex Veldhoen en Jan van den Ende, Technische mislukkingen (Rotterdam 1995) 61-65; H. Baudet, Een vertrouwde wereld. 100 jaar innovatie in Nederland (Amsterdam 1968).</div> | ||
*<div id=9-52>[52] UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Protein based Snacks’ memorandum van Ir. C.P. Huysmans aan Drs. J.P. Erbe, 27 mei 1970.</div> | *<div id=9-52>[52] UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Protein based Snacks’ memorandum van Ir. C.P. Huysmans aan Drs. J.P. Erbe, 27 mei 1970.</div> | ||
*<div id=9-53>[53] UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Protein based Snacks’ | *<div id=9-53>[53] UHA, Doos AHK 1940, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Protein based Snacks’ | ||
memorandum van Ir. C.P. Huysmans aan Drs. J.P. Erbe, 27 mei 1970; UHA, Doos AHK 1940, Map | memorandum van Ir. C.P. Huysmans aan Drs. J.P. Erbe, 27 mei 1970; UHA, Doos AHK 1940, Map | ||
− | 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Ralston-Purina’ memorandum </div> | + | 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, ‘Betreft: Ralston-Purina’ memorandum </div> |
*<div id=9-54>[54] UHA, Doos AHK 2418, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, J.B.H. Carter, Muesli-Bar project | *<div id=9-54>[54] UHA, Doos AHK 2418, Map 0256/16 - Snackproducts 1969-1972, J.B.H. Carter, Muesli-Bar project | ||
coordinator, ‘The Muesli Bar concept - combining palatability with nutritional features in a dry, ready | coordinator, ‘The Muesli Bar concept - combining palatability with nutritional features in a dry, ready | ||
− | to eat, snack bar. Final report on project no. CW 26250’</div> | + | to eat, snack bar. Final report on project no. CW 26250’</div> |
*<div id=9-55>[55] Gordon F. Bloom, Problems in marketing new textured protein products (Cambridge 1974) Sloan School of Management, MIT-Industrial Liason Program, 2, 3, 5, 10, 11 en 14 </div> | *<div id=9-55>[55] Gordon F. Bloom, Problems in marketing new textured protein products (Cambridge 1974) Sloan School of Management, MIT-Industrial Liason Program, 2, 3, 5, 10, 11 en 14 </div> | ||
*<div id=9-56>[56] K. van Dijk, Industrieel Marketing en management Adviesbureau (IMA), ‘Procedure voor productontwikkeling', Voedingsmiddelentechnologie 3 (1972) 34/35, 179-180.</div> | *<div id=9-56>[56] K. van Dijk, Industrieel Marketing en management Adviesbureau (IMA), ‘Procedure voor productontwikkeling', Voedingsmiddelentechnologie 3 (1972) 34/35, 179-180.</div> |