Crisis in de relatie producent-consument

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 8: Regel 8:
 
Het verlies aan controle is het meest duidelijk te zien aan het probleem van overgewicht, een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid. Deze nachtmerrie  begon in  Amerika. Nederland staat inmiddels vierde op de lijst van landen na de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Vier op de tien volwassen Nederlanders is te dik, en een op de vijf kinderen. Nederlanders worstelen met hun gewicht en met de gevolgen van obesitas (vetzucht),  zoals hart- en vaatziekten (in 2002 met 34% doodsoorzaak nummer één)  en [[Begrippenlijst#Diabetes|diabetes]].
 
Het verlies aan controle is het meest duidelijk te zien aan het probleem van overgewicht, een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid. Deze nachtmerrie  begon in  Amerika. Nederland staat inmiddels vierde op de lijst van landen na de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Vier op de tien volwassen Nederlanders is te dik, en een op de vijf kinderen. Nederlanders worstelen met hun gewicht en met de gevolgen van obesitas (vetzucht),  zoals hart- en vaatziekten (in 2002 met 34% doodsoorzaak nummer één)  en [[Begrippenlijst#Diabetes|diabetes]].
  
Van de voedingsmiddelenindustrie moet bij de bestrijding van deze problematiek  niet al te veel verwacht worden. Zij kent een eigen dynamiek, die gericht is op steeds weer nieuwe producten, hogere omzetten en winst. Haar antwoord op het hernieuwde debat over voeding en gezondheid is een herdefinitie en een herpositionering van voedingsmiddelen. Een fraai voorbeeld is het assortiment [[Biotechnologie en functional foods}'''functionele voedingsmiddelen''']] waarvan verwacht wordt dat het de komende jaren een enorme vlucht zal nemen. Het gaat daarbij om voedingsmiddelen die door toevoeging van extra ingrediënten een mogelijk toegevoegde waarde voor gezondheid en lichaamsfuncties hebben. Zij zijn doorgaans voorzien van gezondheidsclaims, maar fabrikanten zijn (anders dan bij medicijnen) wettelijk niet verplicht deze claims waar te maken. Wel worden eisen gesteld aan de formulering van zulke claims , met name waar het de term ‘gezondheid’ betreft. Bij dergelijke voedselsupplementen moeten we denken aan  de toevoeging van calcium aan melk en boter met de mededeling ‘goed voor de botten’, van vitamine C aan diverse voedingsmiddelen met de claim ‘verhoogt de weerstand’ en fytostanolen aan margarine met de aanspraak ‘verlaagt het cholesterolgehalte’.
+
Van de voedingsmiddelenindustrie moet bij de bestrijding van deze problematiek  niet al te veel verwacht worden. Zij kent een eigen dynamiek, die gericht is op steeds weer nieuwe producten, hogere omzetten en winst. Haar antwoord op het hernieuwde debat over voeding en gezondheid is een herdefinitie en een herpositionering van voedingsmiddelen. Een fraai voorbeeld is het assortiment [[Biotechnologie en functional foods|'''functionele voedingsmiddelen''']] waarvan verwacht wordt dat het de komende jaren een enorme vlucht zal nemen.
  
 +
Het gaat daarbij om voedingsmiddelen die door toevoeging van [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' extra ingrediënten''']] een mogelijk toegevoegde waarde voor gezondheid en lichaamsfuncties hebben. Zij zijn doorgaans voorzien van gezondheidsclaims, maar fabrikanten zijn (anders dan bij medicijnen) wettelijk niet verplicht deze claims waar te maken. Wel worden eisen gesteld aan de formulering van zulke claims, met name waar het de term ‘gezondheid’ betreft. Bij dergelijke [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''voedselsupplementen''']] moeten we denken aan  de toevoeging van calcium aan melk en boter met de mededeling ‘goed voor de botten’, van vitamine C aan diverse voedingsmiddelen met de claim ‘verhoogt de weerstand’ en fytostanolen aan margarine met de aanspraak ‘verlaagt het cholesterolgehalte’.
  
Naast de vraag of de claims kloppen, heeft het ontwikkelen van functionele voeding iets bizars. Voor de gemiddelde Nederlander is een voldoende variatie met ‘klassieke’ producten  zoals graan en zuivel, groente en fruit, vlees of noten en wat beweging een uitstekende basis voor zijn gezondheid. De vraag blijft wat de verdere ontwikkeling van samengestelde producten voor toegevoegde waarde heeft voor de volksgezondheid in de toekomst. Ze roept ondertussen allerlei nieuwe vragen en problemen op. Vooral aan de consumptie van [[Geur- en smaakstoffen|'''geur- en smaakstoffen''']], maar ook aan bepaalde conserveermiddelen en andere toevoegingen worden allergische reacties, gedragsproblemen bij kinderen, voedselintolerantie en andere gezondheidsproblemen toegeschreven. Veel kennis hierover ontbreekt nog. Overigens blijven ook bij ‘klassieke’, weinig bewerkte producten nog kwesties over, zoals met betrekking tot bederf, ziekteverwekkende micro-organismen en natuurlijke giftige stoffen.
+
 
 +
Naast de vraag of de claims kloppen, heeft het ontwikkelen van functionele voeding iets bizars. Voor de gemiddelde Nederlander is een voldoende variatie met ‘klassieke’ producten  zoals graan en zuivel, groente en fruit, vlees of noten en wat beweging een uitstekende basis voor zijn gezondheid. De vraag blijft wat de verdere ontwikkeling van samengestelde producten voor toegevoegde waarde heeft voor de volksgezondheid in de toekomst. Ze roept ondertussen allerlei nieuwe vragen en problemen op. Vooral aan de consumptie van [[Geur- en smaakstoffen|'''geur- en smaakstoffen''']], maar ook aan bepaalde [[Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven|'''conserveermiddelen''']] en andere toevoegingen worden [[Begrippenlijst#Allergie|allergische]] reacties, gedragsproblemen bij kinderen, voedselintolerantie en andere gezondheidsproblemen toegeschreven. Veel kennis hierover ontbreekt nog.  
 +
 
 +
Overigens blijven ook bij ‘klassieke’, weinig bewerkte producten nog kwesties over, zoals met betrekking tot bederf, ziekteverwekkende [[Begrippenlijst#Micro/organismen|micro-organismen]] en natuurlijke giftige stoffen.
 
Samengestelde producten dienen vooral de levensstijl, het gemak, de ontspanning, het genot en de smaaksensatie. Voedsel is meer dan voeding.
 
Samengestelde producten dienen vooral de levensstijl, het gemak, de ontspanning, het genot en de smaaksensatie. Voedsel is meer dan voeding.

Huidige versie van 13 apr 2008 om 16:48