De opmars van de ondergisting
Van Techniek in Nederland
Regel 24: | Regel 24: | ||
'''Noord-Brabant''' | '''Noord-Brabant''' | ||
− | Opmerkelijk is dat een bij uitstek bierbrouwende en bierdrinkende provincie als Noord-Brabant lang verstoken bleef van een groot met de ondergistende methode werkend bedrijf. Pas in de zomer van 1887 schakelde de Bredase bierbrouwerij De Drie Hoefijzers over op productie van | + | Opmerkelijk is dat een bij uitstek bierbrouwende en bierdrinkende provincie als Noord-Brabant lang verstoken bleef van een groot met de ondergistende methode werkend bedrijf. Pas in de zomer van 1887 schakelde de Bredase bierbrouwerij De Drie Hoefijzers over op productie van 'Beijersch' ([[Smaak en kwaliteit|'''Pilsener en Dortmunder''']]) bier. Het bedrijf was toen met 55 werknemers de grootste brouwerij van de provincie.[[Noten TIN19-1-H6#6-75|<sup>[75]</sup>]] |
+ | |||
+ | [[Afbeelding:Breda_DeDrieHoefijzers_tegelwand_1909.jpg|thumb|right|380px|left|Tegelwand met bierbrouwerij Breda]] | ||
De voornaamste oorzaak van deze ontwikkeling is waarschijnlijk te vinden in de structuur van de [[Smaak en kwaliteit|'''biernijverheid in Brabant''']]. De grote aantallen kleine brouwerijen waren niet in staat op eigen kracht te investeren in vernieuwingen en tot samenwerking kwam men al evenmin. [[begrippenlijst#Externe-financiers|Externe financiers]] lieten het, mogelijk afgeschrikt door het ambachtelijk karakter van de bedrijfstak in de provincie, eveneens afweten. | De voornaamste oorzaak van deze ontwikkeling is waarschijnlijk te vinden in de structuur van de [[Smaak en kwaliteit|'''biernijverheid in Brabant''']]. De grote aantallen kleine brouwerijen waren niet in staat op eigen kracht te investeren in vernieuwingen en tot samenwerking kwam men al evenmin. [[begrippenlijst#Externe-financiers|Externe financiers]] lieten het, mogelijk afgeschrikt door het ambachtelijk karakter van de bedrijfstak in de provincie, eveneens afweten. |