Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 12: Regel 12:
 
[[begrippenlijst#Separator|separators]] en centrifuges, de oprichting van proefstations ter controle op zindelijkheid en vervalsing en andere maatregelen die hygiëne en houdbaarheid van melk en zuivelproducten bevorderden. Het was de wetenschap, meenden zij, die in deze veranderingen de praktijk de hand had gereikt, vooral de kennis van voedingsstoffen en van ‘het leven en werken van die oneindig kleine wezens, de bacteriën’.  
 
[[begrippenlijst#Separator|separators]] en centrifuges, de oprichting van proefstations ter controle op zindelijkheid en vervalsing en andere maatregelen die hygiëne en houdbaarheid van melk en zuivelproducten bevorderden. Het was de wetenschap, meenden zij, die in deze veranderingen de praktijk de hand had gereikt, vooral de kennis van voedingsstoffen en van ‘het leven en werken van die oneindig kleine wezens, de bacteriën’.  
 
Voor een gulden per kwartaal konden abonnees op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en overige informatie van belang zijnde voor de bedrijfstak, terwijl bovendien gelegenheid was een gratis advertentie te plaatsen.[[Noten TIN20-3-H2#2-69|<sup>[69]</sup>]]   
 
Voor een gulden per kwartaal konden abonnees op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en overige informatie van belang zijnde voor de bedrijfstak, terwijl bovendien gelegenheid was een gratis advertentie te plaatsen.[[Noten TIN20-3-H2#2-69|<sup>[69]</sup>]]   
 +
  
 
[[Afbeelding:05_G357_V_2_5tiffcor1.jpg|thumb|450px|right|
 
[[Afbeelding:05_G357_V_2_5tiffcor1.jpg|thumb|450px|right|
Regel 40: Regel 41:
  
  
Kennis over hygiëne, bederf en vervalsing drong in meerdere branches van de verwerkende agrarische industrie door van laag tot hoog. [['''Organisch-chemische wetenschappelijke kennis''']], inclusief [[begrippenlijst#Laboratorium|laboratorium]]onderzoek binnen de bedrijven, werd rond 1900 toegepast binnen de bierbrouwerijen, de graan-, meel- en broodfabrieken, de margarine-industrie en de gistfabrieken en leidde binnen deze bedrijfstakken tot innovaties.[[Noten TIN20-3-H2#2-77|<sup>[77]</sup>]]  
+
Kennis over hygiëne, bederf en vervalsing drong in meerdere branches van de verwerkende agrarische industrie door van laag tot hoog. [[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel|'''Organisch-chemische wetenschappelijke kennis''']], inclusief [[begrippenlijst#Laboratorium|laboratorium]]onderzoek binnen de bedrijven, werd rond 1900 toegepast binnen de bierbrouwerijen, de graan-, meel- en broodfabrieken, de margarine-industrie en de gistfabrieken en leidde binnen deze bedrijfstakken tot innovaties.[[Noten TIN20-3-H2#2-77|<sup>[77]</sup>]]  
  
 
Er ontstond daarnaast een markt voor particuliere laboratoria, die zich bezig hielden met onderzoek naar drinkwater en levensmiddelen zoals melk, kaas, boter en vlees.[[Noten TIN20-3-H2#2-78|<sup>[78]</sup>]]  
 
Er ontstond daarnaast een markt voor particuliere laboratoria, die zich bezig hielden met onderzoek naar drinkwater en levensmiddelen zoals melk, kaas, boter en vlees.[[Noten TIN20-3-H2#2-78|<sup>[78]</sup>]]  
Regel 48: Regel 49:
  
 
De verspreiding binnen en buiten de voedingsmiddelenketen van kleine laboratoria en proefstations leidde tot een systematische waarneming van de samenstelling van en de veranderingen in de plantaardige en dierlijke grondstoffen na oogst en bewerking. Deze [[Begrippenlijst#Analyse|analyses]] waren gericht op problemen van productie, opslag en vervoer over langere afstand.
 
De verspreiding binnen en buiten de voedingsmiddelenketen van kleine laboratoria en proefstations leidde tot een systematische waarneming van de samenstelling van en de veranderingen in de plantaardige en dierlijke grondstoffen na oogst en bewerking. Deze [[Begrippenlijst#Analyse|analyses]] waren gericht op problemen van productie, opslag en vervoer over langere afstand.
 +
 
<swf width="600" height="450">http://www.techniekinnederland.nl/nl/images/media/clip2.swf</swf>
 
<swf width="600" height="450">http://www.techniekinnederland.nl/nl/images/media/clip2.swf</swf>

Huidige versie van 8 apr 2008 om 19:57