Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen
Van Techniek in Nederland
Regel 42: | Regel 42: | ||
'''Toevoegen van hulpstoffen onderwerp publiek debat''' | '''Toevoegen van hulpstoffen onderwerp publiek debat''' | ||
− | Vooral het thema additieven gaf aanleiding tot een langdurig publiek debat tussen verontruste en georganiseerde consumenten, wetenschappers in dienst van verschillende organisaties en beleidsmensen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in technologische en [[Begrippenlijst# | + | Vooral het thema additieven gaf aanleiding tot een langdurig publiek debat tussen verontruste en georganiseerde consumenten, wetenschappers in dienst van verschillende organisaties en beleidsmensen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in technologische en [[Begrippenlijst#Toxicologisch|toxicologische]] richtlijnen van de Voedingsraad en aanpassingen in de Warenwet. |
− | De Voedingsraad onderscheidde in haar advies voor regulering drie probleemgebieden: 1. de toevoeging van [[Geur- en smaakstoffen|'''hulpstoffen''']] en essentiële voedingsstoffen; 2. verontreinigingen als gevolg van de productie, fabricage of distributie; 3. de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen die deze processen kunnen teweegbrengen.[[Noten TIN20-3-H5#5-6|<sup>[6]</sup>]] Hulpstoffen vergemakkelijken de processen van productie en bereiding of maken de voedingsmiddelen aantrekkelijker door kleur, geur of smaak. Met essentiële voedingsstoffen worden vitamines en andere micronutriënten bedoeld, terwijl verontreinigingen (contaminanten) betrekking hebben op restanten van bespuiting van gewassen en van diergeneesmiddelen en groeihormonen. | + | De Voedingsraad onderscheidde in haar advies voor regulering drie probleemgebieden: 1. de toevoeging van [[Geur- en smaakstoffen|'''hulpstoffen''']] en essentiële voedingsstoffen; 2. verontreinigingen als gevolg van de productie, fabricage of distributie; 3. de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen die deze processen kunnen teweegbrengen.[[Noten TIN20-3-H5#5-6|<sup>[6]</sup>]] |
+ | Hulpstoffen vergemakkelijken de processen van productie en bereiding of maken de voedingsmiddelen aantrekkelijker door kleur, geur of smaak. Met essentiële voedingsstoffen worden [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''vitamines''']] en andere micronutriënten bedoeld, terwijl verontreinigingen (contaminanten) betrekking hebben op restanten van bespuiting van gewassen en van diergeneesmiddelen en groeihormonen. | ||
Ook binnen de EEG kwamen richtlijnen voor te toepassing van additieven en ten slotte de verplichting tot vermelding van E-nummers op de verpakking. Nederland nam in 1990 deze verplichting over.[[Noten TIN20-3-H5#5-7|<sup>[7]</sup>]] | Ook binnen de EEG kwamen richtlijnen voor te toepassing van additieven en ten slotte de verplichting tot vermelding van E-nummers op de verpakking. Nederland nam in 1990 deze verplichting over.[[Noten TIN20-3-H5#5-7|<sup>[7]</sup>]] | ||
Regel 51: | Regel 52: | ||
− | |||
− | + | ''Het doel van dit hoofdstuk is dieper in te gaan op enkele aspecten van het wetenschappelijk onderzoek naar en de productie van hulpstoffen en micronutriënten, zoals vitamines, [[Gist, zetmelen en enzymen|'''enzymen''']], conserveermiddelen en geur- en smaakstoffen. Tevens komen de reacties van consumenten aan bod. Het wetenschappelijk onderzoek werd verricht binnen en buiten bedrijven in (toegepast) wetenschappelijke instellingen. De kennis die dit opleverde, leidde tot de mogelijkheid nieuwe ingrediënten te produceren die veelal in zuivere, gesynthetiseerde vorm konden worden toegeleverd aan de voedingsmiddelenindustrie. De ingrediëntenproductie groeide daarmee in dit tijdvak uit tot een omvangrijke industriële bedrijfstak op het grensvlak van de chemische en de voedingsmiddelenindustrie. Acceptatie of verwerping door het publiek bleek onder meer uit de aankoop en consumptie van de nieuwe producten en de toe-eigening van de wetenschappelijke concepten.'' | |
− | ''Het doel van dit hoofdstuk is dieper in te gaan op enkele aspecten van het wetenschappelijk onderzoek naar en de productie van hulpstoffen en micronutriënten, zoals vitamines, enzymen, conserveermiddelen en geur- en smaakstoffen. Tevens komen de reacties van consumenten aan bod. Het wetenschappelijk onderzoek werd verricht binnen en buiten bedrijven in (toegepast) wetenschappelijke instellingen. De kennis die dit opleverde, leidde tot de mogelijkheid nieuwe ingrediënten te produceren die veelal in zuivere, gesynthetiseerde vorm konden worden toegeleverd aan de voedingsmiddelenindustrie. De ingrediëntenproductie groeide daarmee in dit tijdvak uit tot een omvangrijke industriële bedrijfstak op het grensvlak van de chemische en de voedingsmiddelenindustrie. Acceptatie of verwerping door het publiek bleek onder meer uit de aankoop en consumptie van de nieuwe producten en de toe-eigening van de wetenschappelijke concepten.'' | + |