Landbouw en voeding in de 20e eeuw
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
__NOEDITSECTION__ | __NOEDITSECTION__ | ||
− | |||
− | === | + | ===Voeding in verandering=== |
+ | [[afbeelding:05_G357_V_1_1c1.JPG|thumb|350px|right|Een kaartje voor "De Tentoonstelling voor Voedingsmiddelen" in Amsterdam, 1887.]] | ||
− | *[[ | + | *[[Voeding in de 19e eeuw]] |
− | *[[ | + | *[[Assortiment en voedselketen]] |
− | *[[ | + | *[[Voeding voor het volk: kwantiteit en kwaliteit]] |
− | *[[De | + | *[[De productie van voedsel]] |
+ | *[[Voedselvoorziening niet alleen het domein van producent en handel]] | ||
+ | *[[Ontwikkelingen in voedselproductie en -consumptie]] | ||
+ | *[[Nieuwe producten op de voedingsmarkt]] | ||
− | === | + | ===Nieuwe producten, schakels en regimes 1890-1920=== |
+ | [[Afbeelding:05_G357_V_1_1.JPG|thumb|350px|right|Twee keer per week een groentemarkt in Apeldoorn, eind negentiende eeuw.]] | ||
+ | *[[Industrialisering van voedsel: brood, koek en banket]] | ||
+ | *[[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine]] | ||
+ | *[[Industrialisering van de voedselproductie: vlees en vleesconserven]] | ||
+ | *[[Industrialisering van de voedselproductie: groenten en fruit]] | ||
+ | *[[Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces]] | ||
+ | *[[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel]] | ||
+ | *[[Oorlog en distributie van voedsel]] | ||
+ | *[[Warenwet en vleeskeuringswet]] | ||
+ | *[[Veranderingen in het voedselpatroon]] | ||
+ | *[[Kooklerares tijdens de Eerste Wereldoorlog]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
+ | ===Prelude op de consumptiemaatschappij in voor- en tegenspoed 1920-1960=== | ||
− | + | *[[Prelude op de consumptiemaatschappij]] | |
+ | *[[Het merkartikel]] | ||
+ | *[[Wetenschap en de definitie van kwaliteit]] | ||
+ | *[[Voorlichting en consumentenbescherming]] | ||
+ | *[[Media, reclame, marketing]] | ||
+ | *[[Crisis, overheid en collectieve propaganda]] | ||
+ | *[[Voedselvoorziening tijdens de oorlog]] | ||
+ | *[[Amerika en massaconsumptie]] | ||
+ | *[[Conservering heet en koud]] [[Afbeelding:05_G357_V_3_4.JPG|thumb|350px|right|Het filiaal van Albert Heijn in Den Bosch in 1907.]] | ||
+ | *[[Aardbeien in de winter]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
+ | ===Naar variatie en gemak 1960-1990=== | ||
− | + | *[[Economische en sociaalculturele invloed op het eetpatroon]] | |
+ | *[[Het assortiment, de seizoenen en de slanke lijn]] | ||
+ | *[[Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie]] | ||
+ | *[[De opkomst van de zelfbediening]] | ||
+ | *[[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting]] | ||
+ | *[[Het assortiment en de keten: 100 jaar verandering]] | ||
+ | *[[Zelfbediening als innovatieknooppunt]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
+ | ===Ingrediënten, toevoegingen en transformatie: heil en onheil=== | ||
− | + | *[[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen]] | |
+ | *[[De ontdekking van vitamines]] | ||
+ | *[[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen]] | ||
+ | *[[Gist, zetmelen en enzymen]] | ||
+ | *[[Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven]] | ||
+ | *[[Geur- en smaakstoffen]] | ||
+ | *[[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel]] | ||
− | + | [[Afbeelding:05_G357_V_6_9.JPG|thumb|350px|right|Tot in de jaren zestig was huis-aan-huisbezorging het meest gangbare distributiesysteem bij de melkvoorziening.]] | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | |||
− | *[[ | + | ===De witte motor=== |
− | *[[ | + | |
− | *[[ | + | *[[De verwerking van koemelk tot consumptiemelk]] |
− | *[[ | + | *[[De kwaliteit van de consumptiemelk]] |
− | *[[ | + | *[[Controle op de melkkwaliteit]] |
− | *[[De | + | *[[Melkconsumptie en consumenten]] |
− | *[[ | + | *[[Melk is goed voor elk]] |
− | *[[ | + | |
− | *[[ | + | |
− | *[[ | + | ===Verpakking=== |
+ | |||
+ | *[[Verpakking van levensmiddelen]] | ||
+ | *[[Blik, glas en papier]] | ||
+ | *[[Verpakking, smaak en bedieningsgemak]] | ||
+ | *[[Melkfles versus melkpak]] | ||
+ | *[[Melkverpakking en melkdistributie]] | ||
+ | *[[Melkpak opnieuw ter discussie]] | ||
+ | *[[Kleinverpakking van boter (kader p.333)]] | ||
+ | *[[Wegwerpverpakkingen]] | ||
+ | *[[Frisdranken]] | ||
+ | [[Afbeelding:05_G357_V_8_4.JPG|thumb|350px|right|IJskast voor huishoudelijk gebruik uit de jaren twintig.]] | ||
+ | |||
+ | ===Koelen en vriezen=== | ||
+ | |||
+ | *[[Koelen en vriezen]] | ||
+ | *[[De beginjaren van koeling van levensmiddelen]] | ||
+ | *[[Invriezen van vis tijdens de Eerste Wereldoorlog]] | ||
+ | *[[Het ontstaan van een koelindustrie in nederland]] | ||
+ | *[[Pioniers op vriesgebied]] | ||
+ | *[[De Nederlandse diepvriessector als oorlogsindustrie]] | ||
+ | *[[De moeizame doorbraak van diepvriesproducten]] | ||
+ | *[[De promotie van diepvriesproducten]] | ||
+ | *[[De doorbraak van de koelkast in het huishouden]] | ||
+ | *[[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur]] | ||
+ | [[Afbeelding:05_G357_V_9_1.JPG|thumb|350px|right|Door muntgeld in een automaat te werpen, konden consumenten glazen kluisdeurtjes openen waarachter zich 'kleine eetwaar' bevond.]] | ||
+ | ===Snacks=== | ||
+ | |||
+ | *[[Automatieken]] | ||
+ | *[[Cafetarias en snackbars]] | ||
+ | *[[Consumptie ijs]] | ||
+ | *[[Patates frites]] | ||
+ | *[[Chips: de aardappelsnack]] | ||
+ | *[[De warme snack]] | ||
+ | *[[Snacks met een hoge voedingswaarde]] | ||
+ | *[[Experimenten met vleesvervangers]] | ||
+ | *[[Consumenten en snacks]] | ||
+ | *[[Chipsproductie in de jaren zestig]] | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ===Voeding opnieuw ter discussie=== | ||
+ | |||
+ | *[[Continuïteit en verandering in eetgewoonten]] | ||
+ | *[[Fusion ofwel cuisine sauvage]] | ||
+ | *[[Biotechnologie en functional foods]] | ||
+ | |||
===Actuele thema's op het gebied van Landbouw en voeding=== | ===Actuele thema's op het gebied van Landbouw en voeding=== |