Landbouw en voeding in de 19e eeuw
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
__NOEDITSECTION__ | __NOEDITSECTION__ | ||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | ===Van ondervoed tot overvloed=== | ||
+ | [[Afbeelding:beestenmarkt.jpg|thumb|350px|right|Beestenmarkt]] | ||
+ | |||
+ | *[[De eerste meel- en broodfabriek in Nederland]] | ||
+ | *[[Belastingwetgeving als blokkade voor innovatie]] | ||
+ | *[[Kartelvorming en verbeteringen in de voedselproductie]] | ||
+ | *[[Nederland eet anders]] | ||
+ | *[[De moderne voedselvoorziening]] | ||
+ | *[[Welvaart en variatie]] | ||
+ | *[[Opkomst van grootschalige productie en distributie]] | ||
+ | *[[Toenemende complexiteit van de voedingsmiddelenketen]] | ||
+ | *[[Wetenschappelijke methoden van voedselproductie]] | ||
+ | *[[Een leger voorlichters]] | ||
+ | *[[Een nieuw aspect: genot in voeding]] | ||
+ | *[[Crisis in de relatie producent-consument]] | ||
+ | |||
Regel 11: | Regel 30: | ||
− | ===Meel=== | + | [[Afbeelding:TIN19_blz75.jpg|thumb|350px|right|[[begrippenlijst#Beltmolen|Beltmolen]] te Gilze-Rijen]] |
+ | ===Meel=== | ||
− | *[[Energie en het molenbedrijf]] | + | *[[Energie en het molenbedrijf]] |
*[[Het malen met een windmolen]] | *[[Het malen met een windmolen]] | ||
*[[Korenmolenaar als beroep]] | *[[Korenmolenaar als beroep]] | ||
Regel 24: | Regel 44: | ||
*[[De Mouture Economique]] | *[[De Mouture Economique]] | ||
*[[De meelfabriek in Nederland]] | *[[De meelfabriek in Nederland]] | ||
+ | *[[Een nieuw produkt]] | ||
+ | *[[Meel en gezondheid]] | ||
*[[Molenbedrijf en meelfabriek]] | *[[Molenbedrijf en meelfabriek]] | ||
Regel 30: | Regel 52: | ||
*[[Boerinnen en boerencoöperaties in de boterbereiding]] | *[[Boerinnen en boerencoöperaties in de boterbereiding]] | ||
+ | *[[De Nederlandse boterhandel]] | ||
+ | *[[Botervervalsing]] | ||
+ | *[[Ontwikkelingen in Denemarken]] | ||
*[[De commissie Pasma]] | *[[De commissie Pasma]] | ||
+ | *[[Zuivel en onderwijs]] | ||
+ | *[[De praktijk van de zuivelleraar]] | ||
*[[De positie van de boerin]] | *[[De positie van de boerin]] | ||
− | + | *[[Zuivelfabrieken in Noord Nederland]] | |
− | + | *[[Zuivel in Zuid Nederland]] | |
+ | *[[Keuze tussen alternatieven]] | ||
+ | [[Afbeelding:TIN19_blz139_onder.jpg|thumb|350px|right|Een geavanceerd model van de [[begrippenlijst#Karnen|karn]]]] | ||
===Margarine=== | ===Margarine=== | ||
*[[Kunstboter de andere kant van de botermarkt]] | *[[Kunstboter de andere kant van de botermarkt]] | ||
*[[De boterhandel van Jurgens en Van den Bergh]] | *[[De boterhandel van Jurgens en Van den Bergh]] | ||
+ | *[[De uitvinding van een nieuwe voedingsvet]] | ||
+ | *[[De pioniers van de margarineindustrie]] | ||
+ | *[[Het fabricageproces van oleomargarine]] | ||
*[[Waarom was Nederland pioniersland]] | *[[Waarom was Nederland pioniersland]] | ||
*[[De strijd om het margarine octrooi]] | *[[De strijd om het margarine octrooi]] | ||
*[[Een Nederlandse fabrikant voor een Engelse rechter]] | *[[Een Nederlandse fabrikant voor een Engelse rechter]] | ||
+ | *[[De andere pioniers: de outsiders]] | ||
*[[Octrooien in Nederland]] | *[[Octrooien in Nederland]] | ||
*[[De prijs van margarine]] | *[[De prijs van margarine]] | ||
Regel 52: | Regel 85: | ||
===Bier=== | ===Bier=== | ||
− | *[[Volksdrank en genotmiddel]] | + | *[[Volksdrank en genotmiddel]] [[Afbeelding:Heineken_reclameaffiche_1900.jpg|thumb|350px|right|heineken reclame-affiche]] |
*[[De traditionele brouwmethode]] | *[[De traditionele brouwmethode]] | ||
*[[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850]] | *[[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850]] | ||
*[[Vernieuwing uit Engeland]] | *[[Vernieuwing uit Engeland]] | ||
+ | *[[Stoom en de Nederlandse brouwerijen]] | ||
+ | *[[Beheersing van het brouwproces]] | ||
*[[Beieren zet de toon]] | *[[Beieren zet de toon]] | ||
*[[De accijnskwestie]] | *[[De accijnskwestie]] | ||
Regel 66: | Regel 101: | ||
*[[Levendige wormen en ander ongerief]] | *[[Levendige wormen en ander ongerief]] | ||
*[[De reincultuur]] | *[[De reincultuur]] | ||
+ | *[[Van ambacht naar industrie]] | ||
===Suiker=== | ===Suiker=== | ||
− | + | [[Afbeelding:TIN19_blz250.jpg|thumb|350px|right|Bieten, met de hand gerooid en van loof en kop ontdaan, worden naar een loswal of direkt naar een fabriek gebracht]] | |
*[[Het luxeprodukt suiker]] | *[[Het luxeprodukt suiker]] | ||
*[[Suikeraccijns]] | *[[Suikeraccijns]] | ||
+ | *[[Raffinage in de eerste helft van de negentiende eeuw]] | ||
*[[Vernieuwingen in het buitenland]] | *[[Vernieuwingen in het buitenland]] | ||
*[[Reacties in Nederland]] | *[[Reacties in Nederland]] | ||
+ | *[[Expansief ondernemen]] | ||
+ | *[[De Nederlandsche Handel-Maatschappij]] | ||
*[[Het industrieel grootbedrijf]] | *[[Het industrieel grootbedrijf]] | ||
*[[De bietsuikerindustrie]] | *[[De bietsuikerindustrie]] | ||
*[[Bietsuikerfabricage in Nederland na 1813]] | *[[Bietsuikerfabricage in Nederland na 1813]] | ||
+ | *[[De raffinaderijen tot 1830]] | ||
*[[Bietsuiker in het buitenland]] | *[[Bietsuiker in het buitenland]] | ||
+ | *[[Een nieuwe start voor de bietsuikerindustrie]] | ||
*[[De teelt van bieten tot en met de jaren 1860]] | *[[De teelt van bieten tot en met de jaren 1860]] | ||
+ | *[[De teelt van bieten na 1870]] | ||
+ | *[[Kwaliteitsverbetering van bietsuiker]] | ||
*[[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie]] | *[[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie]] | ||