Landbouw en voeding in de 19e eeuw
Van Techniek in Nederland
| Regel 1: | Regel 1: | ||
__NOEDITSECTION__  | __NOEDITSECTION__  | ||
| + | |||
| + | |||
| + | |||
| + | ===Van ondervoed tot overvloed===  | ||
| + | [[Afbeelding:beestenmarkt.jpg|thumb|350px|right|Beestenmarkt]]  | ||
| + | |||
| + | *[[De eerste meel- en broodfabriek in Nederland]]  | ||
| + | *[[Belastingwetgeving als blokkade voor innovatie]]  | ||
| + | *[[Kartelvorming en verbeteringen in de voedselproductie]]  | ||
| + | *[[Nederland eet anders]]  | ||
| + | *[[De moderne voedselvoorziening]]  | ||
| + | *[[Welvaart en variatie]]  | ||
| + | *[[Opkomst van grootschalige productie en distributie]]  | ||
| + | *[[Toenemende complexiteit van de voedingsmiddelenketen]]  | ||
| + | *[[Wetenschappelijke methoden van voedselproductie]]  | ||
| + | *[[Een leger voorlichters]]  | ||
| + | *[[Een nieuw aspect: genot in voeding]]  | ||
| + | *[[Crisis in de relatie producent-consument]]  | ||
| + | |||
| Regel 11: | Regel 30: | ||
| − | ===Meel===  | + | [[Afbeelding:TIN19_blz75.jpg|thumb|350px|right|[[begrippenlijst#Beltmolen|Beltmolen]] te Gilze-Rijen]]  | 
| + | ===Meel===    | ||
| − | *[[Energie en het molenbedrijf]]  | + | *[[Energie en het molenbedrijf]]        | 
*[[Het malen met een windmolen]]  | *[[Het malen met een windmolen]]  | ||
*[[Korenmolenaar als beroep]]  | *[[Korenmolenaar als beroep]]  | ||
| Regel 24: | Regel 44: | ||
*[[De Mouture Economique]]  | *[[De Mouture Economique]]  | ||
*[[De meelfabriek in Nederland]]  | *[[De meelfabriek in Nederland]]  | ||
| + | *[[Een nieuw produkt]]  | ||
| + | *[[Meel en gezondheid]]  | ||
*[[Molenbedrijf en meelfabriek]]  | *[[Molenbedrijf en meelfabriek]]  | ||
| Regel 30: | Regel 52: | ||
*[[Boerinnen en boerencoöperaties in de boterbereiding]]  | *[[Boerinnen en boerencoöperaties in de boterbereiding]]  | ||
| + | *[[De Nederlandse boterhandel]]  | ||
| + | *[[Botervervalsing]]  | ||
| + | *[[Ontwikkelingen in Denemarken]]  | ||
*[[De commissie Pasma]]  | *[[De commissie Pasma]]  | ||
| + | *[[Zuivel en onderwijs]]  | ||
| + | *[[De praktijk van de zuivelleraar]]  | ||
*[[De positie van de boerin]]  | *[[De positie van de boerin]]  | ||
| − | + | *[[Zuivelfabrieken in Noord Nederland]]  | |
| − | + | *[[Zuivel in Zuid Nederland]]  | |
| + | *[[Keuze tussen alternatieven]]  | ||
| + | [[Afbeelding:TIN19_blz139_onder.jpg|thumb|350px|right|Een geavanceerd model van de [[begrippenlijst#Karnen|karn]]]]  | ||
===Margarine===  | ===Margarine===  | ||
*[[Kunstboter de andere kant van de botermarkt]]  | *[[Kunstboter de andere kant van de botermarkt]]  | ||
*[[De boterhandel van Jurgens en Van den Bergh]]  | *[[De boterhandel van Jurgens en Van den Bergh]]  | ||
| + | *[[De uitvinding van een nieuwe voedingsvet]]  | ||
| + | *[[De pioniers van de margarineindustrie]]  | ||
| + | *[[Het fabricageproces van oleomargarine]]  | ||
*[[Waarom was Nederland pioniersland]]  | *[[Waarom was Nederland pioniersland]]  | ||
*[[De strijd om het margarine octrooi]]  | *[[De strijd om het margarine octrooi]]  | ||
*[[Een Nederlandse fabrikant voor een Engelse rechter]]  | *[[Een Nederlandse fabrikant voor een Engelse rechter]]  | ||
| + | *[[De andere pioniers: de outsiders]]  | ||
*[[Octrooien in Nederland]]  | *[[Octrooien in Nederland]]  | ||
*[[De prijs van margarine]]  | *[[De prijs van margarine]]  | ||
| Regel 52: | Regel 85: | ||
===Bier===  | ===Bier===  | ||
| − | *[[Volksdrank en genotmiddel]]  | + | *[[Volksdrank en genotmiddel]]        [[Afbeelding:Heineken_reclameaffiche_1900.jpg|thumb|350px|right|heineken reclame-affiche]]  | 
*[[De traditionele brouwmethode]]  | *[[De traditionele brouwmethode]]  | ||
*[[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850]]  | *[[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850]]  | ||
*[[Vernieuwing uit Engeland]]  | *[[Vernieuwing uit Engeland]]  | ||
| + | *[[Stoom en de Nederlandse brouwerijen]]  | ||
| + | *[[Beheersing van het brouwproces]]  | ||
*[[Beieren zet de toon]]  | *[[Beieren zet de toon]]  | ||
*[[De accijnskwestie]]  | *[[De accijnskwestie]]  | ||
| Regel 66: | Regel 101: | ||
*[[Levendige wormen en ander ongerief]]  | *[[Levendige wormen en ander ongerief]]  | ||
*[[De reincultuur]]  | *[[De reincultuur]]  | ||
| + | *[[Van ambacht naar industrie]]  | ||
===Suiker===  | ===Suiker===  | ||
| − | + | [[Afbeelding:TIN19_blz250.jpg|thumb|350px|right|Bieten, met de hand gerooid en van loof en kop ontdaan, worden naar een loswal of direkt naar een fabriek gebracht]]  | |
*[[Het luxeprodukt suiker]]  | *[[Het luxeprodukt suiker]]  | ||
*[[Suikeraccijns]]  | *[[Suikeraccijns]]  | ||
| + | *[[Raffinage in de eerste helft van de  negentiende eeuw]]  | ||
*[[Vernieuwingen in het buitenland]]  | *[[Vernieuwingen in het buitenland]]  | ||
*[[Reacties in Nederland]]  | *[[Reacties in Nederland]]  | ||
| + | *[[Expansief ondernemen]]  | ||
| + | *[[De Nederlandsche Handel-Maatschappij]]  | ||
*[[Het industrieel grootbedrijf]]  | *[[Het industrieel grootbedrijf]]  | ||
*[[De bietsuikerindustrie]]  | *[[De bietsuikerindustrie]]  | ||
*[[Bietsuikerfabricage in Nederland na 1813]]  | *[[Bietsuikerfabricage in Nederland na 1813]]  | ||
| + | *[[De raffinaderijen tot 1830]]  | ||
*[[Bietsuiker in het buitenland]]  | *[[Bietsuiker in het buitenland]]  | ||
| + | *[[Een nieuwe start voor de bietsuikerindustrie]]  | ||
*[[De teelt van bieten tot en met de jaren 1860]]  | *[[De teelt van bieten tot en met de jaren 1860]]  | ||
| + | *[[De teelt van bieten na 1870]]  | ||
| + | *[[Kwaliteitsverbetering van bietsuiker]]  | ||
*[[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie]]  | *[[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie]]  | ||