|
|
Regel 1: |
Regel 1: |
− | | + | Doorsnede van een grote machinale roomboterfabriek, omstreeks 1890: 'De melkkannen B worden van den wagen A naar de bascule gedragen en de melk in het vat C gestort en gewogen. Daarna laat men ze in het vat D Ioopen en verder door de buis D en den voorwarmer E in de centrifuge F. Door de stijgbuis G gaat de room in den schuimvanger H, doorloopt het pasteuriseertoestel I en den koeler J en komt zoo door de goot J in de roomtonnen K, in een ander vertrek staande, om, na zuur geworden te zijn, in 0 gekarnd te worden. De afgeroomde melk gaat door de stijgbuis L en de goot L in den schuimvanger M en van hier door het pasteuriseertoestel N en den koeler 0 in het vat P, om na in de kannen R op de bascule S te zijn gewogen, weder aan de leveranciers te worden afgegeven.' Handboek voor den Nederlandschen Landbouw en de Veeteelt, 3e deel, 1895³. |