Kooklerares tijdens de Eerste Wereldoorlog
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
'''Om verantwoord te eten vooroordelen overwinnen''' | '''Om verantwoord te eten vooroordelen overwinnen''' | ||
− | ''‘Proef eerst en oordeel dan.’'' Zo luidde het advies van Martine Wittop-Koning in de introductie van haar boekje Wat zullen wij eten? Hoe zullen wij stoken? Aanvulling Broodrantsoen in 1917. Omdat sommige veelgebruikte voedingsmiddelen niet meer of slechts mondjesmaat verkrijgbaar waren, moesten er andere voor in de plaats komen om toch verantwoorde maaltijden op tafel te kunnen brengen. De huisvrouw zou haar gezin ‘vreemde’ etenswaren moeten voorzetten en moeite moeten doen om de vooroordelen van man en kroost te overwinnen. Vandaar de goede raad: ''‘Begin niet met een leelijk gezicht te trekken, als ge hoort van iets vreemds. (…)'' [[Nieuwe producten op de voedingsmarkt|'''Overwin uw angst voor het nieuwe''']] (…) ''Weet ge wel hoeveel moeite het indertijd heeft gekost, om de menschen te overtuigen, dat de aardappel een goed voedingsmiddel was?’ '' [[Afbeelding:05_G357_V_2_1.JPG|thumb|300px|left|Een centrale keuken in Amsterdam in 1918, waar dagelijks tussen de middag tweeduizend porties warme maaltijden werden verstrekt.]] | + | ''‘Proef eerst en oordeel dan.’'' Zo luidde het advies van Martine Wittop-Koning in de introductie van haar boekje Wat zullen wij eten? Hoe zullen wij stoken? Aanvulling Broodrantsoen in 1917. Omdat sommige veelgebruikte voedingsmiddelen niet meer of slechts mondjesmaat verkrijgbaar waren, moesten er andere voor in de plaats komen om toch verantwoorde maaltijden op tafel te kunnen brengen. De huisvrouw zou haar gezin ‘vreemde’ etenswaren moeten voorzetten en moeite moeten doen om de vooroordelen van man en kroost te overwinnen. Vandaar de goede raad: ''‘Begin niet met een leelijk gezicht te trekken, als ge hoort van iets vreemds. (…)'' [[Nieuwe producten op de voedingsmarkt|''' ''Overwin uw angst voor het nieuwe'' ''']] (…) ''Weet ge wel hoeveel moeite het indertijd heeft gekost, om de menschen te overtuigen, dat de aardappel een goed voedingsmiddel was?’ '' [[Afbeelding:05_G357_V_2_1.JPG|thumb|300px|left|Een centrale keuken in Amsterdam in 1918, waar dagelijks tussen de middag tweeduizend porties warme maaltijden werden verstrekt.]] |