Levendige wormen en ander ongerief
Van Techniek in Nederland
Regel 46: | Regel 46: | ||
− | Nieuwe wegen in het brouwproces, en daarmee zicht op de oorzaken van de mislukte brouwsels, werden gewezen door de onderzoekingen van de Franse scheikundige Louis Pasteur. Hij bouwde voort op een lange traditie van onderzoek naar biergist. In zijn in 1876 gepubliceerde Etudes sur la bière toonde Pasteur niet alleen aan dat de gist de bij het [[begrippenlijst#Mouten|mouten]] gevormde suiker omzette in alcohol en koolzuur, maar tevens maakte hij duidelijk dat [[begrippenlijst#Gist|gist]] een levend organisme is. Smaakveranderingen en bederf van het bier werden veroorzaakt door het voorkomen van andere micro-organismen. | + | Nieuwe wegen in het brouwproces, en daarmee zicht op de oorzaken van de mislukte brouwsels, werden gewezen door de onderzoekingen van de Franse scheikundige [[Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces|'''Louis Pasteur''']]. Hij bouwde voort op een lange traditie van onderzoek naar biergist. In zijn in 1876 gepubliceerde Etudes sur la bière toonde Pasteur niet alleen aan dat de gist de bij het [[begrippenlijst#Mouten|mouten]] gevormde suiker omzette in alcohol en koolzuur, maar tevens maakte hij duidelijk dat [[begrippenlijst#Gist|gist]] een levend organisme is. Smaakveranderingen en bederf van het bier werden veroorzaakt door het voorkomen van andere micro-organismen. |
In het laatste hoofdstuk van zijn boek zette Pasteur uiteen, dat het gebruik van niet-verontreinigde gist en gezuiverde lucht konden dienen om het bederf van bier tegen te gaan. Dure koelapparatuur zou dan in veel gevallen overbodig zijn, meende hij.[[Noten TIN19-1-H6#6-101|<sup>[101]</sup>]] | In het laatste hoofdstuk van zijn boek zette Pasteur uiteen, dat het gebruik van niet-verontreinigde gist en gezuiverde lucht konden dienen om het bederf van bier tegen te gaan. Dure koelapparatuur zou dan in veel gevallen overbodig zijn, meende hij.[[Noten TIN19-1-H6#6-101|<sup>[101]</sup>]] |