De opmars van de ondergisting

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 46: Regel 46:
 
De [[De accijnskwestie|''wettelijke belemmeringen'']] om in eigen land op een concurrerende wijze kwalitatief goed bier te brouwen, werden aan het eind van de jaren zestig grotendeels opgeruimd. Hierna gingen in Amsterdam de eerste met de laaggistende methode werkende bedrijven van start.  
 
De [[De accijnskwestie|''wettelijke belemmeringen'']] om in eigen land op een concurrerende wijze kwalitatief goed bier te brouwen, werden aan het eind van de jaren zestig grotendeels opgeruimd. Hierna gingen in Amsterdam de eerste met de laaggistende methode werkende bedrijven van start.  
  
Het waren voor die tijd 'moderne' bedrijven met een in verhouding tot de traditionele brouwerijen groot kapitaal, een ver doorgevoerde mechanisatie en een relatief klein aantal arbeiders. Het succes van de pioniers - de Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij, Heineken, De Amstelbrouwerij en De Zwarte Ruiter - leidde spoedig tot navolging.  
+
Het waren voor die tijd 'moderne' bedrijven met een in verhouding tot de traditionele brouwerijen groot kapitaal, een ver doorgevoerde mechanisatie en een relatief klein aantal arbeiders. Het succes van de [[na de pioniers|''pioniers'']] - de Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij, Heineken, De Amstelbrouwerij en De Zwarte Ruiter - leidde spoedig tot navolging.  
  
 
Voor de financiering van nieuwe ondernemingen met ondergisting richtte men vaak een [[begrippenlijst#Naamloze Vennootschap|Naamloze Vennootschap]] op.  
 
Voor de financiering van nieuwe ondernemingen met ondergisting richtte men vaak een [[begrippenlijst#Naamloze Vennootschap|Naamloze Vennootschap]] op.  
  
 
Mede door het op de markt brengen van het zwakkere en goedkopere 'Lager bier' was rond 1900 het pleit al grotendeels in het voordeel van het 'Beijersch' bier beslecht. Ondanks de technische verbeteringen die enkele grote brouwerijen, zoals d'Oranjeboom, bij de bereiding van bovengistend bier doorvoerden en die vooral de houdbaarheid en helderheid ten goede kwamen, nam de consumptie daarvan gestadig af.
 
Mede door het op de markt brengen van het zwakkere en goedkopere 'Lager bier' was rond 1900 het pleit al grotendeels in het voordeel van het 'Beijersch' bier beslecht. Ondanks de technische verbeteringen die enkele grote brouwerijen, zoals d'Oranjeboom, bij de bereiding van bovengistend bier doorvoerden en die vooral de houdbaarheid en helderheid ten goede kwamen, nam de consumptie daarvan gestadig af.

Versie op 25 okt 2007 15:46