Koeling in de Nederlandse brouwerijen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 61: Regel 61:
 
[[Afbeelding:Arnhem_oplumus_koelbak_boven.jpg|thumb|left|400px|Koelbak (van boven)]]
 
[[Afbeelding:Arnhem_oplumus_koelbak_boven.jpg|thumb|left|400px|Koelbak (van boven)]]
  
Met het succes van de Linde-machines voor de biernijverheid had deze kwestie echter betrekkelijk weinig te maken. De apparatuur maakte de brouwers in de eerste plaats onafhankelijk van het dure natuurijs. Dit was vooral het geval toen in de jaren tachtig eveneens de lagerkelders waar het bier moest rijpen, konden worden voorzien van een systeem met buizenkoeling. Bij de ontwikkeling hiervan kon, zoals beschreven, mede worden geprofiteerd van de ervaring van Feltmann bij de temperatuurregeling van de gistkelders in de Rotterdamse brouwerij.[[Noten TIN19-1-H6#6-87|<sup>[87]</sup>]]   
+
Met het succes van de Linde-machines voor de biernijverheid had deze kwestie echter betrekkelijk weinig te maken. De apparatuur maakte de brouwers in de eerste plaats onafhankelijk van het dure natuurijs. Dit was vooral het geval toen in de jaren tachtig eveneens de lagerkelders waar het bier moest rijpen, konden worden voorzien van een [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''systeem met buizenkoeling''']]. Bij de ontwikkeling hiervan kon, zoals beschreven, mede worden geprofiteerd van de ervaring van Feltmann bij de temperatuurregeling van de gistkelders in de Rotterdamse brouwerij.[[Noten TIN19-1-H6#6-87|<sup>[87]</sup>]]   
  
 
In het bijzonder voor West- en Midden-Nederland was het van belang, dat niet langer dure kelderruimten hoefden te worden gebruikt voor de opslag van ijs. De introductie van de goed werkende koelmachines maakte het verder mogelijk de produktie van bier belangrijk te vergroten, omdat de brouwerijen nu in principe continu konden werken. De kans op bedorven bier was immers belangrijk verminderd.  
 
In het bijzonder voor West- en Midden-Nederland was het van belang, dat niet langer dure kelderruimten hoefden te worden gebruikt voor de opslag van ijs. De introductie van de goed werkende koelmachines maakte het verder mogelijk de produktie van bier belangrijk te vergroten, omdat de brouwerijen nu in principe continu konden werken. De kans op bedorven bier was immers belangrijk verminderd.  

Versie op 1 nov 2007 18:01