Het Beiers bier in Nederland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 30: Regel 30:
 
Het in het najaar van 1867 gestarte nieuwe bedrijf produceerde aanvankelijk nog ale. Maar al na een half jaar reisde Heinekens procuratiehouder naar verschillende Duitse steden om er brouwerijen en machinefabrieken te bezoeken voor de verdere inrichting van de onderneming.  
 
Het in het najaar van 1867 gestarte nieuwe bedrijf produceerde aanvankelijk nog ale. Maar al na een half jaar reisde Heinekens procuratiehouder naar verschillende Duitse steden om er brouwerijen en machinefabrieken te bezoeken voor de verdere inrichting van de onderneming.  
  
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|''Wilhelm Feltmann jr.'']], die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
+
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Wilhelm Feltmann jr.''']], die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
 
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezië|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]  Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere [[Beieren zet de toon|''Gabriël Sedlmayer'']], de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
 
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezië|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]  Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere [[Beieren zet de toon|''Gabriël Sedlmayer'']], de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
  

Versie op 5 nov 2007 12:20