Na de pioniers

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
  
  
De installatie van de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Linde-machine''']] in de Amsterdamse brouwerij van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij (hbm)''']] en de aanleg van het [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''koelsysteem''']] in de gistkelder in de Rotterdamse vestiging trok binnen de Nederlandse brouwwereld de nodige aandacht. [[Het Beiers bier in Nederland|'''Feltmann''']] ontving een groot aantal verzoeken om rondleidingen en inlichtingen. Omdat hij zich evenals collega-brouwers als [[Beieren zet de toon|'''Sedlmayer''']] en [[De reincultuur|'''Jacobsen''']] op het standpunt stelde, dat de biernijverheid gebaat was met een zo groot mogelijk openheid inzake technische verbeteringen, werkte hij hier aanvankelijk aan mee. Toen het geven van inlichtingen al te veel tijd ging vergen, leidde Feltmann de verzoeken echter door naar het bedrijf van Linde in [[Engeland als voorloper bij de temperatuuregeling|'''Wiesbaden''']]. De Amstelbrouwerij liet begin 1882 eveneens een Linde-machine installeren. Heineken kocht voor de Rotterdamse vestiging een kleine jaar later een Linde-machine van het type VI. Dit was een verbeterde versie van de V, die ook een groter koelvermogen had.[[Noten TIN19-1-H6#6-90|<sup>[90]</sup>]]  [[Afbeelding:TIN19_blz202.jpg|thumb|370px|left|Een koelmachine zoals ontworpen door prof Linde]]
+
De installatie van de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Linde-machine''']] in de Amsterdamse brouwerij van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij (hbm)''']] en de aanleg van het [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''koelsysteem''']] in de gistkelder in de Rotterdamse vestiging trok binnen de Nederlandse brouwwereld de nodige aandacht. [[Het Beiers bier in Nederland|'''Feltmann''']] ontving een groot aantal verzoeken om rondleidingen en inlichtingen. Omdat hij zich evenals collega-brouwers als [[Beieren zet de toon|'''Sedlmayer''']] en [[De reincultuur|'''Jacobsen''']] op het standpunt stelde, dat de biernijverheid gebaat was met een zo groot mogelijk openheid inzake technische verbeteringen, werkte hij hier aanvankelijk aan mee. Toen het geven van inlichtingen al te veel tijd ging vergen, leidde Feltmann de verzoeken echter door naar het bedrijf van Linde in [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Wiesbaden''']]. De Amstelbrouwerij liet begin 1882 eveneens een Linde-machine installeren. Heineken kocht voor de Rotterdamse vestiging een kleine jaar later een Linde-machine van het type VI. Dit was een verbeterde versie van de V, die ook een groter koelvermogen had.[[Noten TIN19-1-H6#6-90|<sup>[90]</sup>]]  [[Afbeelding:TIN19_blz202.jpg|thumb|370px|left|Een koelmachine zoals ontworpen door prof Linde]]
  
  

Versie op 5 nov 2007 12:17