Na de pioniers
Van Techniek in Nederland
Regel 16: | Regel 16: | ||
Zoals voordien in [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Engeland''']] was aangetoond, waar al in 1877 een Linde-machine in een Londense brouwerij in gebruik was genomen, had de toepassing van koelapparatuur voor het brouwen van bovengistende biersoorten eveneens grote voordelen. In bedrijven die volgens de hooggistingsmethode werkten, gebruikten de brouwers de machines in de eerste plaats om de [[begrippenlijst#Wort|wort]] snel te laten afkoelen en om het [[begrippenlijst#Gisten|gistingsproces]] beter in de hand te kunnen houden. Op deze wijze kon verder het bederven van brouwsels worden tegengegaan. | Zoals voordien in [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Engeland''']] was aangetoond, waar al in 1877 een Linde-machine in een Londense brouwerij in gebruik was genomen, had de toepassing van koelapparatuur voor het brouwen van bovengistende biersoorten eveneens grote voordelen. In bedrijven die volgens de hooggistingsmethode werkten, gebruikten de brouwers de machines in de eerste plaats om de [[begrippenlijst#Wort|wort]] snel te laten afkoelen en om het [[begrippenlijst#Gisten|gistingsproces]] beter in de hand te kunnen houden. Op deze wijze kon verder het bederven van brouwsels worden tegengegaan. | ||
− | In de jaren negentig kwamen ook kleinere en goedkopere koelmachines op de markt, die het voor middelgrote en kleinere brouwerijen mogelijk maakten koude-apparatuur aan te schaffen. In een aantal gevallen waren dit overigens machines van het verbeterde Carré-type, die een kleiner vermogen hadden. Zo kocht de Limburgse brouwerij Brand rond 1905 een bij de firma C. Senssenbrenner in Düsseldorf gemaakte koelmachine, die werkte volgens het [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''absorptieprincipe''']]. De aankoop van deze machine viel ongeveer samen met de overgang van het bedrijf op de ondergistingsmethode.[[Noten TIN19-1-H6#6-92|<sup>[92]</sup>]] | + | In de jaren negentig kwamen ook kleinere en goedkopere koelmachines op de markt, die het voor middelgrote en kleinere brouwerijen mogelijk maakten koude-apparatuur aan te schaffen. In een aantal gevallen waren dit overigens machines van het verbeterde [[Engeland als voorloper van de temperatuurregeling|'''Carré-type''']], die een kleiner vermogen hadden. Zo kocht de Limburgse brouwerij Brand rond 1905 een bij de firma C. Senssenbrenner in Düsseldorf gemaakte koelmachine, die werkte volgens het [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''absorptieprincipe''']]. De aankoop van deze machine viel ongeveer samen met de overgang van het bedrijf op de ondergistingsmethode.[[Noten TIN19-1-H6#6-92|<sup>[92]</sup>]] |