Levendige wormen en ander ongerief
Van Techniek in Nederland
Regel 6: | Regel 6: | ||
In de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''zomermaanden''']] werd niet of zo min mogelijk gebrouwen, om het risico van bederf zo klein mogelijk te maken. In Nederland zal de situatie bij de traditioneel werkende bedrijven waarschijnlijk niet veel beter zijn geweest. | In de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''zomermaanden''']] werd niet of zo min mogelijk gebrouwen, om het risico van bederf zo klein mogelijk te maken. In Nederland zal de situatie bij de traditioneel werkende bedrijven waarschijnlijk niet veel beter zijn geweest. | ||
− | Bij brouwerijen die met de laaggistende methode werkten was het risico wat geringer, maar hier deden zich eveneens regelmatig 'catastrofes' voor, waarbij het bier voor consumptie ongeschikt was.[[Afbeelding:TIN19_blz204.jpg|thumb|left|380px|Een schematische weergave van de koeling van een kleine brouwerij met een machine]] | + | Bij brouwerijen die met de [[De traditionele brouwmethode|'''laaggistende methode''']] werkten was het risico wat geringer, maar hier deden zich eveneens regelmatig 'catastrofes' voor, waarbij het bier voor consumptie ongeschikt was.[[Afbeelding:TIN19_blz204.jpg|thumb|left|380px|Een schematische weergave van de koeling van een kleine brouwerij met een machine]] |
Vooral vanwege de financiële consequenties was een bedorven brouwsel traditioneel het schrikbeeld van iedere ondernemer in de biernijverheid. De Brabantse brouwer Jakobus Buys geeft in zijn boekje uit 1798 een opsomming van een aantal | Vooral vanwege de financiële consequenties was een bedorven brouwsel traditioneel het schrikbeeld van iedere ondernemer in de biernijverheid. De Brabantse brouwer Jakobus Buys geeft in zijn boekje uit 1798 een opsomming van een aantal |