Van ambacht naar industrie
Van Techniek in Nederland
Regel 20: | Regel 20: | ||
Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''ondergistende methode''']] en de daarmee verbonden [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''introductie van koelapparatuur''']]- vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig. | Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''ondergistende methode''']] en de daarmee verbonden [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''introductie van koelapparatuur''']]- vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig. | ||
− | De productie van het laaggistende bier in ons land werd beïnvloed door enkele factoren. In de eerste plaats ontstond er bij de in omvang toenemend hogere en middenklassen een groeiende vraag naar het duurdere 'Beijersche' bier. De in Nederland toegepaste wijze van accijnsheffing maakte het echter voor de brouwers vrijwel onmogelijk om op een met Duitsland concurrerende wijze ondergistend te brouwen. Pas na de (voorlopige) herziening van het belastingstelsel in 1867 werd het voor de Nederlandse brouwers lonend om 'Beijersch' bier te gaan produceren. | + | De productie van het laaggistende bier in ons land werd beïnvloed door enkele factoren. In de eerste plaats ontstond er bij de in omvang toenemend hogere en middenklassen een groeiende vraag naar het duurdere 'Beijersche' bier. De in Nederland toegepaste wijze van [[De accijnskwestie|''accijnsheffing'']] maakte het echter voor de brouwers vrijwel onmogelijk om op een met Duitsland concurrerende wijze ondergistend te brouwen. Pas na de (voorlopige) herziening van het belastingstelsel in 1867 werd het voor de Nederlandse brouwers lonend om 'Beijersch' bier te gaan produceren. |
Opvallend voor de dynamiek van de vernieuwing was dat de biernijverheid in ons land er al betrekkelijk snel in slaagde om de uitvoer van bier de invoer te doen overtreffen, zoals de volgende tabel aantoont[[Noten TIN19-1-H6#6-118|<sup>[118]</sup>]]: | Opvallend voor de dynamiek van de vernieuwing was dat de biernijverheid in ons land er al betrekkelijk snel in slaagde om de uitvoer van bier de invoer te doen overtreffen, zoals de volgende tabel aantoont[[Noten TIN19-1-H6#6-118|<sup>[118]</sup>]]: |