Wetenschappelijke methoden van voedselproductie

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
  
  
Maar het systematisch onderzoek omvatte meer en werd gedreven door een groot idealisme. Centraal stond aanvankelijk de verbetering van de volksgezondheid door middel van ontwikkeling van  voedsel, dat de gezondheid van de massa in ieder geval niet bedreigde . Bovendien werd met de [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Warenwet''']] de mogelijkheid tot controle op voedsel versterkt. Medici, fysiologen en chemici wierpen zich op twee vragen: hoe zijn voedingsmiddelen samengesteld en welke voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam? De voedingsleer bestudeerde vooral het tweede type vraag en had zich in de negentiende eeuw al aardig ontwikkeld.  
+
Maar het systematisch onderzoek omvatte meer en werd gedreven door een groot idealisme. Centraal stond aanvankelijk de verbetering van de volksgezondheid door middel van ontwikkeling van  voedsel, dat de gezondheid van de massa in ieder geval niet bedreigde . Bovendien werd met de [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Warenwet''']] de mogelijkheid tot controle op voedsel versterkt. Medici, fysiologen en chemici wierpen zich op twee vragen: hoe zijn voedingsmiddelen samengesteld en welke voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam? De [[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel|'''voedingsleer''']] bestudeerde vooral het tweede type vraag en had zich in de negentiende eeuw al aardig ontwikkeld.  
  
  

Versie op 29 mrt 2008 09:57