Beheersing van het brouwproces
Van Techniek in Nederland
Regel 44: | Regel 44: | ||
Het gebruik van de thermometer en de saccharometer is vrijwel zeker niet rechtstreeks uit Engeland naar ons land gekomen, maar via Duitsland. In de jaren dertig en veertig van de negentiende eeuw brachten vooral Beierse en Oostenrijkse brouwers enkele malen bezoeken aan [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Groot-Brittannië''']], op dat moment de [[begrippenlijst#Bakermat|bakermat]] van de technologische vernieuwing in de biernijverheid. Na terugkeer introduceerden zij zaken als de toepassing van stoom en het gebruik van thermometer en saccharometer in hun bedrijven. Vanuit Zuid-Duitsland en Oostenrijk verspreidde deze kennis zich vervolgens geleidelijk over het continent. In Nederland is de kennisoverdracht waarschijnlijk in hoofdzaak verlopen via de vele Duitse brouwmeesters en brouwerijknechts die vanaf de jaren zestig en zeventig in ons land werkzaam waren. | Het gebruik van de thermometer en de saccharometer is vrijwel zeker niet rechtstreeks uit Engeland naar ons land gekomen, maar via Duitsland. In de jaren dertig en veertig van de negentiende eeuw brachten vooral Beierse en Oostenrijkse brouwers enkele malen bezoeken aan [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Groot-Brittannië''']], op dat moment de [[begrippenlijst#Bakermat|bakermat]] van de technologische vernieuwing in de biernijverheid. Na terugkeer introduceerden zij zaken als de toepassing van stoom en het gebruik van thermometer en saccharometer in hun bedrijven. Vanuit Zuid-Duitsland en Oostenrijk verspreidde deze kennis zich vervolgens geleidelijk over het continent. In Nederland is de kennisoverdracht waarschijnlijk in hoofdzaak verlopen via de vele Duitse brouwmeesters en brouwerijknechts die vanaf de jaren zestig en zeventig in ons land werkzaam waren. | ||
+ | [[Afbeelding:Pasteur_Koelen_en_[[Begrippenlijst#Ferment|fermenteren]]_mout.jpg|thumb|330px|right|Pasteur: koelen en fermenteren mout]] | ||
'''Productiekosten verminderen''' | '''Productiekosten verminderen''' | ||
− | De toepassing van de thermometer en de saccharometer betekende geen ingrijpende verandering in het brouwproces. Zij verbeterde slechts de mogelijkheid dit proces te beheersen en zodoende de productiekosten te verminderen.[[Noten TIN19-1-H6#6-35|<sup>[35]</sup>]] [[Afbeelding: | + | De toepassing van de thermometer en de saccharometer betekende geen ingrijpende verandering in het brouwproces. Zij verbeterde slechts de mogelijkheid dit proces te beheersen en zodoende de productiekosten te verminderen.[[Noten TIN19-1-H6#6-35|<sup>[35]</sup>]] [[Afbeelding:Pasteur_Koelen_en_[[Begrippenlijst#Ferment|fermenteren]]_mout.jpg|thumb|330px|right|Pasteur: koelen en fermenteren mout]] |