Het Beiers bier in Nederland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 7: Regel 7:
  
 
De in Amsterdam gevestigde onderneming - de eerste nv in de brouwwereld - werd in 1864 opgericht met een [[begrippenlijst#Maatschappelijk-kapitaal|maatschappelijk kapitaal]] van fl. 1.000.000, waarvan voorlopig 500 [[begrippenlijst#Aandelen|aandelen]] à fl. 1000 aan [[begrippenlijst#Toonder|toonder]] werden uitgegeven. De aandeelhouders waren allen of vrijwel allen Nederlanders, maar de technische know how lag bij een van de vier directeuren, de Neurenberger H. Henninger.[[Noten TIN19-1-H6#6-63|<sup>[63]</sup>]]   
 
De in Amsterdam gevestigde onderneming - de eerste nv in de brouwwereld - werd in 1864 opgericht met een [[begrippenlijst#Maatschappelijk-kapitaal|maatschappelijk kapitaal]] van fl. 1.000.000, waarvan voorlopig 500 [[begrippenlijst#Aandelen|aandelen]] à fl. 1000 aan [[begrippenlijst#Toonder|toonder]] werden uitgegeven. De aandeelhouders waren allen of vrijwel allen Nederlanders, maar de technische know how lag bij een van de vier directeuren, de Neurenberger H. Henninger.[[Noten TIN19-1-H6#6-63|<sup>[63]</sup>]]   
 
 
De Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij begon in 1867, na de wijziging van de [[De accijnskwestie|'''accijnswetgeving''']] met de productie en was de eerste moderne brouwerij in ons land. Het bedrijf werkte met een omvangrijk kapitaal en relatief weinig arbeiders (ongeveer 50 in de jaren zeventig), maar met een voor de biernijverheid groot [[begrippenlijst#Stoomvermogen|stoomvermogen]] (een machine van 20 pk en twee ketels voor verwarmingsdoeleinden).  
 
De Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij begon in 1867, na de wijziging van de [[De accijnskwestie|'''accijnswetgeving''']] met de productie en was de eerste moderne brouwerij in ons land. Het bedrijf werkte met een omvangrijk kapitaal en relatief weinig arbeiders (ongeveer 50 in de jaren zeventig), maar met een voor de biernijverheid groot [[begrippenlijst#Stoomvermogen|stoomvermogen]] (een machine van 20 pk en twee ketels voor verwarmingsdoeleinden).  
  
Regel 29: Regel 28:
  
 
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Wilhelm Feltmann jr.''']], die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
 
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Wilhelm Feltmann jr.''']], die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezië|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]   
+
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezie|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]   
 
Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere [[Beieren zet de toon|'''Gabriël Sedlmayer''']], de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
 
Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere [[Beieren zet de toon|'''Gabriël Sedlmayer''']], de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
  

Versie op 4 apr 2008 15:08