Crisis in de relatie producent-consument

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 10: Regel 10:
 
Van de voedingsmiddelenindustrie moet bij de bestrijding van deze problematiek  niet al te veel verwacht worden. Zij kent een eigen dynamiek, die gericht is op steeds weer nieuwe producten, hogere omzetten en winst. Haar antwoord op het hernieuwde debat over voeding en gezondheid is een herdefinitie en een herpositionering van voedingsmiddelen. Een fraai voorbeeld is het assortiment [[Biotechnologie en functional foods|'''functionele voedingsmiddelen''']] waarvan verwacht wordt dat het de komende jaren een enorme vlucht zal nemen.
 
Van de voedingsmiddelenindustrie moet bij de bestrijding van deze problematiek  niet al te veel verwacht worden. Zij kent een eigen dynamiek, die gericht is op steeds weer nieuwe producten, hogere omzetten en winst. Haar antwoord op het hernieuwde debat over voeding en gezondheid is een herdefinitie en een herpositionering van voedingsmiddelen. Een fraai voorbeeld is het assortiment [[Biotechnologie en functional foods|'''functionele voedingsmiddelen''']] waarvan verwacht wordt dat het de komende jaren een enorme vlucht zal nemen.
  
Het gaat daarbij om voedingsmiddelen die door toevoeging van [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' extra ingrediënten''']] een mogelijk toegevoegde waarde voor gezondheid en lichaamsfuncties hebben. Zij zijn doorgaans voorzien van gezondheidsclaims, maar fabrikanten zijn (anders dan bij medicijnen) wettelijk niet verplicht deze claims waar te maken. Wel worden eisen gesteld aan de formulering van zulke claims, met name waar het de term ‘gezondheid’ betreft. Bij dergelijke voedselsupplementen moeten we denken aan  de toevoeging van calcium aan melk en boter met de mededeling ‘goed voor de botten’, van vitamine C aan diverse voedingsmiddelen met de claim ‘verhoogt de weerstand’ en fytostanolen aan margarine met de aanspraak ‘verlaagt het cholesterolgehalte’.
+
Het gaat daarbij om voedingsmiddelen die door toevoeging van [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|''' extra ingrediënten''']] een mogelijk toegevoegde waarde voor gezondheid en lichaamsfuncties hebben. Zij zijn doorgaans voorzien van gezondheidsclaims, maar fabrikanten zijn (anders dan bij medicijnen) wettelijk niet verplicht deze claims waar te maken. Wel worden eisen gesteld aan de formulering van zulke claims, met name waar het de term ‘gezondheid’ betreft. Bij dergelijke [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''voedselsupplementen''']] moeten we denken aan  de toevoeging van calcium aan melk en boter met de mededeling ‘goed voor de botten’, van vitamine C aan diverse voedingsmiddelen met de claim ‘verhoogt de weerstand’ en fytostanolen aan margarine met de aanspraak ‘verlaagt het cholesterolgehalte’.
  
  

Huidige versie van 13 apr 2008 om 16:48