Consumptie ijs

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 28: Regel 28:
 
De NBC richtte zich op de hygiëne van de ijsbereiding, op de kwaliteit van het geproduceerde ijs en op het vakmanschap en de scholing van de ijsbereider. Ook organiseerde ze tentoonstellingen, beurzen en congressen.[[Noten TIN20-3-H9#9-18|<sup>[18]</sup>]]  
 
De NBC richtte zich op de hygiëne van de ijsbereiding, op de kwaliteit van het geproduceerde ijs en op het vakmanschap en de scholing van de ijsbereider. Ook organiseerde ze tentoonstellingen, beurzen en congressen.[[Noten TIN20-3-H9#9-18|<sup>[18]</sup>]]  
  
Hoewel veel [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling}'''koudetechnische kennis uit het buitenland''']] kwam, zat de Nederlandse industrie niet stil. Zo paste het Technisch Bureau Marijnen uit Den Haag Amerikaanse koelmachines als ‘Frigidaire’ en ‘Kelvinator’ aan de Nederlandse (bedrijfs)omstandigheden en (kleinschalige productie)eisen aan.[[Noten TIN20-3-H9#9-19|<sup>[19]</sup>]]
+
Hoewel veel [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''koudetechnische kennis uit het buitenland''']] kwam, zat de Nederlandse industrie niet stil. Zo paste het Technisch Bureau Marijnen uit Den Haag Amerikaanse koelmachines als ‘Frigidaire’ en ‘Kelvinator’ aan de Nederlandse (bedrijfs)omstandigheden en (kleinschalige productie)eisen aan.[[Noten TIN20-3-H9#9-19|<sup>[19]</sup>]]
 
   
 
   
 
Het Consumptie-ijsbesluit van 1929 stimuleerde de oprichting van fabrieken voor consumptie-ijs. Met name stedelijke melkinrichtingen waren actief op dit vlak. De Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting (VAMI) was een van de eerste Nederlandse zuivelfabrieken die fabrieksijs produceerden. De onderneming importeerde de benodigde ijsreceptuur en machines uit de Verenigde Staten. Andere melkinrichtingen volgden het voorbeeld van de VAMI. De Rotterdamsche Melkinrichting (RMI) startte in 1932 met de productie van ERMI-ijs, in Den Haag begaven De Sierkan en de ’s-Gravenhaagsche IJsfabriek zich op deze markt en in Amsterdam de AROFA (Amsterdamsche Roomijsfabriek). In Eindhoven ging de Coöperatieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen consumptie-ijs maken met de naam Campina.  
 
Het Consumptie-ijsbesluit van 1929 stimuleerde de oprichting van fabrieken voor consumptie-ijs. Met name stedelijke melkinrichtingen waren actief op dit vlak. De Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting (VAMI) was een van de eerste Nederlandse zuivelfabrieken die fabrieksijs produceerden. De onderneming importeerde de benodigde ijsreceptuur en machines uit de Verenigde Staten. Andere melkinrichtingen volgden het voorbeeld van de VAMI. De Rotterdamsche Melkinrichting (RMI) startte in 1932 met de productie van ERMI-ijs, in Den Haag begaven De Sierkan en de ’s-Gravenhaagsche IJsfabriek zich op deze markt en in Amsterdam de AROFA (Amsterdamsche Roomijsfabriek). In Eindhoven ging de Coöperatieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen consumptie-ijs maken met de naam Campina.  

Versie op 16 apr 2008 13:19