De commissie Pasma

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
 
Zoals al eerder is opgemerkt, was het probleem van de Friezen tweeledig: in de boterhandel werd veel van de echt goede Friese boter ver¬knoeid, maar daar hoopte men via reglementering, controle en de hulp van betrouwbare hande¬laren wat aan te kunnen doen. Het andere punt van zorg was de kwaliteit van de boter zoals die op de boerderijen werd gemaakt. Was de Deense boter werkelijk beter? Als dat zo was, wat moest er dan in Friesland gebeuren? Men vroeg zich af of <het Deense systeem>, wat dat ook precies mocht behelzen in termen van techniek, onderwijs en zo meer, probleemloos in Friesland kon worden toegepast. Om daar achter te komen stuurde de Friesche Maatschappij van Landbouw in 1878 een commissie naar Denemarken en Zweden. Dit was de Commissie-Pasma, genoemd naar haar voorzitter H.F. Pasma, een 65-jarige veehouder uit Haskerdijken. Zij kreeg de opdracht <om in die rijken de zuivel¬bereiding na te gaan en vooral te onderzoeken of het boter-fabrikaat dáár beter is dan in Fries¬land.>(2)[[Afbeelding:TIN19_blz120.JPEG|thumb|330px|left|Het koste veel moeite om de thermeter te introduceren bij de boeren]]
 
Zoals al eerder is opgemerkt, was het probleem van de Friezen tweeledig: in de boterhandel werd veel van de echt goede Friese boter ver¬knoeid, maar daar hoopte men via reglementering, controle en de hulp van betrouwbare hande¬laren wat aan te kunnen doen. Het andere punt van zorg was de kwaliteit van de boter zoals die op de boerderijen werd gemaakt. Was de Deense boter werkelijk beter? Als dat zo was, wat moest er dan in Friesland gebeuren? Men vroeg zich af of <het Deense systeem>, wat dat ook precies mocht behelzen in termen van techniek, onderwijs en zo meer, probleemloos in Friesland kon worden toegepast. Om daar achter te komen stuurde de Friesche Maatschappij van Landbouw in 1878 een commissie naar Denemarken en Zweden. Dit was de Commissie-Pasma, genoemd naar haar voorzitter H.F. Pasma, een 65-jarige veehouder uit Haskerdijken. Zij kreeg de opdracht <om in die rijken de zuivel¬bereiding na te gaan en vooral te onderzoeken of het boter-fabrikaat dáár beter is dan in Fries¬land.>(2)[[Afbeelding:TIN19_blz120.JPEG|thumb|330px|left|Het koste veel moeite om de thermeter te introduceren bij de boeren]]
 
De drie commissieleden deden uitgebreid verslag van hun bevindingen en, in tegenstelling tot wat zij verwacht of gehoopt hadden, zij moesten erkennen dat de Deense boter werkelijk beter was dan wat er in Friesland werd gemaakt.(3)  
 
De drie commissieleden deden uitgebreid verslag van hun bevindingen en, in tegenstelling tot wat zij verwacht of gehoopt hadden, zij moesten erkennen dat de Deense boter werkelijk beter was dan wat er in Friesland werd gemaakt.(3)  
Als een belangrijke reden daarvoor zagen zij het feit dat de Denen vooral room kar¬nden die beduidend minder zuur was dan de Friese, uit verse (24-36 uur oude) melk. De Denen karnden ook bij een lagere temperatuur dan de Friezen, nl. bij 12C in plaats van minstens 14C. [[Afbeelding:TIN19_blz113.JPEG|thumb|240pc|left]]
+
Als een belangrijke reden daarvoor zagen zij het feit dat de Denen vooral room kar¬nden die beduidend minder zuur was dan de Friese, uit verse (24-36 uur oude) melk. De Denen karnden ook bij een lagere temperatuur dan de Friezen, nl. bij 12C in plaats van minstens 14C.  
 
Over de methode van Schwartz merkte de Commissie op, dat dat geen noodza¬kelijke voorwaarde was voor goede boter, want ook de Franse boter, die zonder ijskoeling werd gemaakt, stond hoger in prijs te Londen dan de Friese boter. Maar <...de koelere [Deense] bereiding levert een langer houdbaar en steviger produkt op, dat op de markten van Londen, Bir¬mingham en Manchester hogere prijzen oplevert dan de Friese bo¬ter.> Het op koeling gebaseerde systeem had <eene meer wetenschap¬pelijke behandeling van de melk ten grondslag, het vereischt nieuwe en betere werktuigen en vordert een meer nauw¬lettend toe¬zicht bij de boterbereiding.>(4)  
 
Over de methode van Schwartz merkte de Commissie op, dat dat geen noodza¬kelijke voorwaarde was voor goede boter, want ook de Franse boter, die zonder ijskoeling werd gemaakt, stond hoger in prijs te Londen dan de Friese boter. Maar <...de koelere [Deense] bereiding levert een langer houdbaar en steviger produkt op, dat op de markten van Londen, Bir¬mingham en Manchester hogere prijzen oplevert dan de Friese bo¬ter.> Het op koeling gebaseerde systeem had <eene meer wetenschap¬pelijke behandeling van de melk ten grondslag, het vereischt nieuwe en betere werktuigen en vordert een meer nauw¬lettend toe¬zicht bij de boterbereiding.>(4)  
 
Pasma en de zijnen waren, net als veel van hun streekgenoten, vooraf uitge¬gaan van het vermoe¬den <dat de betere kwaliteit der boter in Denemarken verkre¬gen wordt ten koste van de kwantiteit>,(5) maar het tegendeel bleek waar. De snelle ontroming bij lage temperatuur leverde zelfs meer boter op.
 
Pasma en de zijnen waren, net als veel van hun streekgenoten, vooraf uitge¬gaan van het vermoe¬den <dat de betere kwaliteit der boter in Denemarken verkre¬gen wordt ten koste van de kwantiteit>,(5) maar het tegendeel bleek waar. De snelle ontroming bij lage temperatuur leverde zelfs meer boter op.

Versie op 23 jul 2007 11:50