De opmars van de ondergisting

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
In de loop van de jaren zeventig en tachtig werden ook buiten het westen van het land brouwerijen opgericht die met de ondergistende methode werkten. Soms waren het net als Heineken bestaande bedrijven die overstapten, in andere gevallen waren het nieuw-gestichte ondernemingen, zoals de Amstelbrouwerij. Een bedrijf van dit tweede type was ook Ruttens Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter in Maastricht, die volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier was gaan brouwen. Om te rijpen werd het bier van De Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld aanvankelijk ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van de Sint Pietersberg, maar al spoedig kocht de brouwerij een koelmachine.[[Noten H2#2-72|<sup>[72]</sup>]] [[Afbeelding:Amersfoort_Phoenix_brouwerij_affiche_1900.jpg|thumb|left|400px|Phoenix bier affiche]]
+
In de loop van de jaren zeventig en tachtig werden ook buiten het westen van het land brouwerijen opgericht die met de ondergistende methode werkten. Soms waren het net als Heineken bestaande bedrijven die overstapten, in andere gevallen waren het nieuw-gestichte ondernemingen, zoals de Amstelbrouwerij. Een bedrijf van dit tweede type was ook Ruttens Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter in Maastricht, die volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier was gaan brouwen. Om te rijpen werd het bier van De Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld aanvankelijk ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van de Sint Pietersberg, maar al spoedig kocht de brouwerij een koelmachine.[[Noten H2#2-72|<sup>[72]</sup>]] [[Afbeelding:Amersfoort_Phoenix_brouwerij_affiche_1900.jpg|thumb|left|370px|Phoenix bier affiche]]
 
Met Duits kapitaal gingen in Limburg later nog enkele brouwerijen voor ondergistend bier van start. Een voorbeeld van zo'n bedrijf was de Valkenburgse brouwerij De Leeuw, die in 1886 werd opgericht als filiaal van een in Aken gevestigde firma. De Leeuw richtte zich aanvankelijk op de export van Dortmunder bier naar Indië, maar mede in verband met de toenemende concurrentie daar ging men geleidelijk een steeds groter deel van de produktie in Limburg afzetten. Na de liquidatie van de Duitse hoofdvestiging in 1920 ging De Leeuw zelfstandig verder.[[Noten H2#2-73|<sup>[73]</sup>]]
 
Met Duits kapitaal gingen in Limburg later nog enkele brouwerijen voor ondergistend bier van start. Een voorbeeld van zo'n bedrijf was de Valkenburgse brouwerij De Leeuw, die in 1886 werd opgericht als filiaal van een in Aken gevestigde firma. De Leeuw richtte zich aanvankelijk op de export van Dortmunder bier naar Indië, maar mede in verband met de toenemende concurrentie daar ging men geleidelijk een steeds groter deel van de produktie in Limburg afzetten. Na de liquidatie van de Duitse hoofdvestiging in 1920 ging De Leeuw zelfstandig verder.[[Noten H2#2-73|<sup>[73]</sup>]]
 
Ook in plaatsen als Amersfoort (Amerfoortsche-Beijersch - later Phoenix - Bierbrouwerij, 1873), Utrecht, Almelo, Haarlem en Den Haag kwamen nieuwe ondergistende brouwerijen tot stand. In Amsterdam, waar de biernijverheid toch al zeer ruim was vertegenwoordigd, werden in de jaren tachtig nog twee grote 'Beijersche' brouwerijen, 't Haantje en de Deli Brouwerij, opgericht.
 
Ook in plaatsen als Amersfoort (Amerfoortsche-Beijersch - later Phoenix - Bierbrouwerij, 1873), Utrecht, Almelo, Haarlem en Den Haag kwamen nieuwe ondergistende brouwerijen tot stand. In Amsterdam, waar de biernijverheid toch al zeer ruim was vertegenwoordigd, werden in de jaren tachtig nog twee grote 'Beijersche' brouwerijen, 't Haantje en de Deli Brouwerij, opgericht.

Versie op 3 aug 2007 11:42