Noten TIN20-3-H2
Van Techniek in Nederland
Regel 47: | Regel 47: | ||
*<div id=2-81>[81] In het Jubileumnummer van het Chemisch Weekblad in 1928 (jg. 25, 19 juli) blikten bekende figuren binnen de NCV terug op deze eerste 25 jaar. Onder hen waren F.C. Waller, erelid en oud-directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek en J.F. van Oss, inspecteur van de Keuringsdienst van Waren in Amsterdam en auteur van het lijvige en dikwijls herdrukte handboek Warenkennis en Technologie (Amsterdam 1927, 517-838, 3e druk). Van Oss werd later betrokken bij de oprichting van het farmaceutisch bedrijf Organon in Oss in 1923, samen met Ernst Laqueur, hoogleraar in Amsterdam, en op initiatief van vleesfabrikant Saal van Zwanenberg. Zie M. Tausk, Organon. Geschiedenis van een bijzondere onderneming (Nijmegen 1978) 9-23.</div> | *<div id=2-81>[81] In het Jubileumnummer van het Chemisch Weekblad in 1928 (jg. 25, 19 juli) blikten bekende figuren binnen de NCV terug op deze eerste 25 jaar. Onder hen waren F.C. Waller, erelid en oud-directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek en J.F. van Oss, inspecteur van de Keuringsdienst van Waren in Amsterdam en auteur van het lijvige en dikwijls herdrukte handboek Warenkennis en Technologie (Amsterdam 1927, 517-838, 3e druk). Van Oss werd later betrokken bij de oprichting van het farmaceutisch bedrijf Organon in Oss in 1923, samen met Ernst Laqueur, hoogleraar in Amsterdam, en op initiatief van vleesfabrikant Saal van Zwanenberg. Zie M. Tausk, Organon. Geschiedenis van een bijzondere onderneming (Nijmegen 1978) 9-23.</div> | ||
*<div id=2-82>[82] Zie voor andere waarden R.H. Saltet, Voordrachten over Gezondheidsleer (Haarlem 1913), 333.</div> | *<div id=2-82>[82] Zie voor andere waarden R.H. Saltet, Voordrachten over Gezondheidsleer (Haarlem 1913), 333.</div> | ||
− | *<div id=2-83>[83] Het boek werd keer op keer herdrukt en uitgebreid. Opvallend is het belang dat hierin, naast de voedzaamheid van spijzen, aan de smakelijkheid van de bereiding voor eetlust en spijsvertering wordt gehecht. Tevens is bijzonder veel plaats ingeruimd voor het vegetarisme, in Nederland in 1894 georganiseerd in de Vegetariërsbond. Zie F.A. Steensma, Voedingsleer. Populaire voordrachten over voeding en stofwisseling van den mensch (Amsterdam 1909). Onze voedingsmiddelen (1896, 2e druk) van de arts dr. A.J.C. Snijders was een ander bekend boekje. Het handelde over voedingswaarde en de verbetering daarvan door koken, braden, stoven enzovoort en is veel gebruikt door docenten van het huishoudonderwijs. Snijders schreef ook 'Voedingskwesties', over de beginselen van de voedingsleer, in het tijdschrift De Natuur (1917) 206-211,226-233.</div> | + | *<div id=2-83>[83] Het boek werd keer op keer herdrukt en uitgebreid. Opvallend is het belang dat hierin, naast de voedzaamheid van spijzen, aan de smakelijkheid van de bereiding voor eetlust en spijsvertering wordt gehecht. Tevens is bijzonder veel plaats ingeruimd voor het vegetarisme, in Nederland in 1894 georganiseerd in de Vegetariërsbond. Zie F.A. Steensma, Voedingsleer. Populaire voordrachten over voeding en stofwisseling van den mensch (Amsterdam 1909). Onze voedingsmiddelen (1896, 2e druk) van de arts dr. A.J.C. Snijders was een ander bekend boekje. Het handelde over voedingswaarde en de verbetering daarvan door koken, braden, stoven enzovoort en is veel gebruikt door docenten van het huishoudonderwijs. Snijders schreef ook 'Voedingskwesties', over de beginselen van de voedingsleer, in het tijdschrift De Natuur (1917) 206-211, 226-233.</div> |
*<div id=2-84>[84] A. de Knecht-van Eekelen, Naar een rationele zuigelingenvoeding. Voedingsleer en kindergeneeskunde in Nederland 1840-1914 (Nijmegen 1984), 167.</div> | *<div id=2-84>[84] A. de Knecht-van Eekelen, Naar een rationele zuigelingenvoeding. Voedingsleer en kindergeneeskunde in Nederland 1840-1914 (Nijmegen 1984), 167.</div> | ||
*<div id=2-85>[85] H. Kamminga and A. Cunningham (eds.), The Science and Culture of Nutrition, 1840-1940 (Amsterdam/Atlanta 1995).</div> | *<div id=2-85>[85] H. Kamminga and A. Cunningham (eds.), The Science and Culture of Nutrition, 1840-1940 (Amsterdam/Atlanta 1995).</div> |