Beieren zet de toon
Van Techniek in Nederland
Regel 11: | Regel 11: | ||
Veel meer in trek was het ondergistend gebrouwen bier van de Weense firma [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|Dreher]]. Die constatering zou Heineken en enkele andere brouwers tot de beslissing hebben gebracht om ook [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistend]] bier te gaan brouwen. Dit besluit wordt vrij algemeen van grote betekenis beschouwd voor de Nederlandse biernijverheid. | Veel meer in trek was het ondergistend gebrouwen bier van de Weense firma [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|Dreher]]. Die constatering zou Heineken en enkele andere brouwers tot de beslissing hebben gebracht om ook [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistend]] bier te gaan brouwen. Dit besluit wordt vrij algemeen van grote betekenis beschouwd voor de Nederlandse biernijverheid. | ||
− | Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de ondergistende methode waarschijnlijk bij toeval ontstaan in [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]]. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen. | + | Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende methode''']] waarschijnlijk bij toeval ontstaan in [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]]. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen. |
De bovengistende methode duurt enkele dagen en het bier kan na ongeveer een week worden gedronken. Het ondergistend bier heeft als belangrijkste voordeel dat het veel beter houdbaar is.[[Afbeelding:Berlijn_Brauerijwesen.jpg|thumb|right|350px|Brauereiwesen]] | De bovengistende methode duurt enkele dagen en het bier kan na ongeveer een week worden gedronken. Het ondergistend bier heeft als belangrijkste voordeel dat het veel beter houdbaar is.[[Afbeelding:Berlijn_Brauerijwesen.jpg|thumb|right|350px|Brauereiwesen]] |