Beieren zet de toon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 60: Regel 60:
  
  
Voor de export van bier uit Beieren en omgeving waren de aanleg van de [[Transportrevolutie in de tweede helft van de 19-e eeuw|'''spoorwegen''']] en de verbetering van de mogelijkheden van vervoer over water van groot belang. In de jaren veertig en vijftig werd hard gewerkt aan een spoorwegnet, waardoor het in 1856 mogelijk was rechtstreeks uit München naar Amsterdam te reizen. In het zelfde jaar voltooide men het Donau-Mainkanaal.[[Noten TIN19-1-H6#6-42|<sup>[42]</sup>]]  
+
Voor de export van bier uit Beieren en omgeving waren de aanleg van de [[Transportrevolutie in de tweede helft van de 19-e eeuw|'''spoorwegen''']] en de verbetering van de mogelijkheden van [[Transportrevolutie in de tweede helft van de 19-e eeuw|'''vervoer over water van groot belang''']]. In de jaren veertig en vijftig werd hard gewerkt aan een spoorwegnet, waardoor het in 1856 mogelijk was rechtstreeks uit München naar Amsterdam te reizen. In het zelfde jaar voltooide men het Donau-Mainkanaal.[[Noten TIN19-1-H6#6-42|<sup>[42]</sup>]]  
  
 
In 1850 importeerde Nederland 1.280 hectoliter bier uit Duitsland. Vijf jaar later was dit 6.160 hectoliter, een hoeveelheid die in 1860 was verdubbeld tot 12.340 hectoliter voornamelijk Beiers bier. In 1865 was de import uit Duitsland nog iets gestegen tot 14.800 hectoliter om daarna voor de rest van de jaren zestig en zeventig te verminderen tot rond de 8.000 à 9.000 hectoliter per jaar.[[Noten TIN19-1-H6#6-43|<sup>[43]</sup>]]  De terugval werd vrijwel zeker vooral veroorzaakt door de toenemende binnenlandse productie van ondergistend bier, dat kwalitatief kon concurreren met het oorspronkelijke Beierse product.
 
In 1850 importeerde Nederland 1.280 hectoliter bier uit Duitsland. Vijf jaar later was dit 6.160 hectoliter, een hoeveelheid die in 1860 was verdubbeld tot 12.340 hectoliter voornamelijk Beiers bier. In 1865 was de import uit Duitsland nog iets gestegen tot 14.800 hectoliter om daarna voor de rest van de jaren zestig en zeventig te verminderen tot rond de 8.000 à 9.000 hectoliter per jaar.[[Noten TIN19-1-H6#6-43|<sup>[43]</sup>]]  De terugval werd vrijwel zeker vooral veroorzaakt door de toenemende binnenlandse productie van ondergistend bier, dat kwalitatief kon concurreren met het oorspronkelijke Beierse product.

Versie op 15 okt 2007 12:42