Het Beiers bier in Nederland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 31: Regel 31:
  
 
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester Wilhelm Feltmann jr., die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
 
Hij contracteerde er ook de Duitse brouwmeester Wilhelm Feltmann jr., die voordien overigens al korte tijd in een brouwerij in Utrecht had gewerkt.[[Noten TIN19-1-H6#6-66|<sup>[66]</sup>]]
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezië|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]  Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere Gabriël Sedlmayer, de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
+
Feltmann, die in de Nederlandse brouwwereld een belangrijke rol als stimulator van vernieuwingen zou spelen, was bij zijn komst naar Heineken 22 jaar oud. Hij was geboren in Ruhrort bij Duisburg, waar hij na een middelbare schoolopleiding vanaf zijn zeventiende enige jaren in een brouwerij werkte. Na deze leerperiode had hij, zoals in Duitsland gebruikelijk was, enige tijd rondgetrokken om zich bij diverse brouwerijen in ondermeer [[begrippenlijst#Silezië|Silezië]], [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]] en Frankfurt am Main verder te bekwamen.[[Noten TIN19-1-H6#6-67|<sup>[67]</sup>]]  Feltmann, een zeer energieke maar verre van gemakkelijke man, maakte ook voor Heineken nog een rondreis langs een aantal grote Duitse brouwerijen. Tijdens die reis raakte hij goed bekend met onder andere Gabriël [[Beieren zet de toon|''Sedlmayer'']], de brouwer uit München en innovator op het gebied van de bierbereiding.
  
 
De ervaringen op de in de zomer van 1869 gehouden tentoonstelling in het [[begrippenlijst#Paleis voor Volksvlijt|Paleis voor Volksvlijt]] zijn voor Heineken mogelijk het beslissende argument geweest om over te schakelen op de productie van ondergistend bier, waar hij voordien al ernstig over had gedacht, zoals blijkt uit het aantrekken van Feltmann. Er was zelfs al geëxperimenteerd met de vervaardiging van enkele ondergistende soorten zoals het Dortmunder.
 
De ervaringen op de in de zomer van 1869 gehouden tentoonstelling in het [[begrippenlijst#Paleis voor Volksvlijt|Paleis voor Volksvlijt]] zijn voor Heineken mogelijk het beslissende argument geweest om over te schakelen op de productie van ondergistend bier, waar hij voordien al ernstig over had gedacht, zoals blijkt uit het aantrekken van Feltmann. Er was zelfs al geëxperimenteerd met de vervaardiging van enkele ondergistende soorten zoals het Dortmunder.

Versie op 22 okt 2007 16:33