De opmars van de ondergisting
Van Techniek in Nederland
Regel 42: | Regel 42: | ||
− | kan men zeggen dat de verbreiding van de [[De traditionele brouwmethode|''ondergistende brouwmethode'']] in Nederland in de eerste plaats werd bepaald door de verandering in smaak. Zoals in het gedicht van [[begrippenlijst#Piet Paaltjens|Piet Paaltjens]] doorklinkt, ondervond het [[Beieren zet de toon|'''Beiersch Bier''']] eerst bij een deel van de maatschappelijke bovenlaag en later ook in bredere kring grote waardering. | + | kan men zeggen dat de verbreiding van de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende brouwmethode''']] in Nederland in de eerste plaats werd bepaald door de verandering in smaak. Zoals in het gedicht van [[begrippenlijst#Piet Paaltjens|Piet Paaltjens]] doorklinkt, ondervond het [[Beieren zet de toon|'''Beiersch Bier''']] eerst bij een deel van de maatschappelijke bovenlaag en later ook in bredere kring grote waardering. |
De [[De accijnskwestie|''wettelijke belemmeringen'']] om in eigen land op een concurrerende wijze kwalitatief goed bier te brouwen, werden aan het eind van de jaren zestig grotendeels opgeruimd. Hierna gingen in Amsterdam de eerste met de laaggistende methode werkende bedrijven van start. | De [[De accijnskwestie|''wettelijke belemmeringen'']] om in eigen land op een concurrerende wijze kwalitatief goed bier te brouwen, werden aan het eind van de jaren zestig grotendeels opgeruimd. Hierna gingen in Amsterdam de eerste met de laaggistende methode werkende bedrijven van start. |